30/06/2024

¿El final de les llicències de pisos turístics?

2 min
Turistes davant un immoble amb pisos turístics a Barcelona.

Si un ho pensa detingudament, i ho diu un economista liberal, la llicència de lloguer turístic no té raó de ser. Els habitatges d'una ciutat hi són per a acollir als seus habitants, actuals i futurs, no per a desplaçar-los sobre la base d'un turista que pot, en una setmana, permetre's un desemborsament extra que deixa fora del mercat al ciutadà local.

Això és molt il·lustratiu. Imagini un planeta que té només dues localitats. Un poble i una ciutat. Al poble viuen cent famílies. Hi ha cent habitatges. El poble té una platja magnífica. A la ciutat hi ha 20.000 famílies. Suposem que el poder adquisitiu al poble i la ciutat, fins i tot els lloguers i cost de l'habitatge és el mateix.

Si les vint mil famílies, de tant en tant, decideixen anar a la platja de vacances, malgrat tenir la mateixa renda, poden estalviar tot l'any per a pagar en una setmana i allotjar-se en una de les cent cases una quantitat que ni ells mateixos podrien assumir de manera fixa en la seva pròpia ciutat. És a dir, són 20 vegades més famílies i és una despesa que es produeix puntualment (una setmana de cada cinquanta dues). Això deixa sense possibilitats de competir les cent famílies, que veurien com els propietaris prefereixen llogar els immobles del poblet als turistes de la ciutat.

Això és exactament el que li succeeix a Espanya. Som 50 milions de persones i en el món hi ha 1.000 milions de turistes. A raó de 20 turistes per habitant. I estalvien tot l'any per gastar en una setmana de cinquanta-dues uns diners per a allotjar-se en un lloc diferent del de la seva ciutat. Ergo: es desplaça a l'habitant local de la seva pròpia ciutat o població.

Soc economista liberal, i la llibertat és el nostre ideal. Però no a canvi de qualsevol preu. Per descomptat, ha d'haver-hi redistribució de renda i igualtat d'oportunitats. Però, sobretot, no pot haver-hi desavantatges competitius. I la llicència de pis turístic és un generador de desigualtat i desavantatge competitiu enorme.

A més, perjudica els hotels i l'hostaleria, que són sectors econòmics clau, generadors d'ocupació i focus d'inversió. Les llicències turístiques no haurien d'haver existit mai. L'habitatge exerceix moltes funcions. Una és la d'actiu financer, però també té un rol social. És el lloc on els habitants d'un país han de poder viure dignament.

Les llicències haurien d'haver-se restringit a llocs específics on no hi ha problemes d'habitatge i on no hi ha suficients places hoteleres, com a complement a aquestes, revisable cada cinc anys.

stats