Les fronteres de Trump

Ja es veuen a venir les polítiques proteccionistes de Donald Trump i la creació d'aranzels al comerç internacional. Els principals organismes econòmics, com l'FMI o Banc Mundial, estan alertant de les pujades de costos i, per tant, de la repercussió en forma d'inflació que tot això pot implicar. Crida l'atenció perquè normalment els països més rics són els que prefereixen que es liberalitzi el comerç internacional. Malgrat les seves dificultats, els EUA continuen sent el país més ric del món. Per què, llavors, començar a posar impostos a les importacions? Hem de prendre una certa perspectiva amb alguns indicadors clau que demostren que la primera potència mundial està cada vegada més amenaçada en el seu lideratge i creixement econòmics.
El primer és la desindustrialització. Des de 1970, la indústria manufacturera ha caigut més d'un 30%. I això es deu, principalment, als acords de lliure comerç. D'altra banda, des de l'entrada de la Xina en l'Organització Mundial del Comerç, els EUA han acumulat un dèficit comercial (és a dir, importen més del que exporten) gegant. El 2022 va ser de 945.000 milions de dòlars i pràcticament no hi ha hagut cap any en l'última dècada en què hagi baixat del mig bilió de dòlars. El problema és realment crònic. Això ha provocat que els Estats Units siguin dependents d'altres països, principalment de la Xina, en una gran quantitat de béns estratègics, com semiconductors, panells solars i materials mèdics. Els aranzels van encaminats a fomentar la producció nacional i reduir el que els americans perceben com una vulnerabilitat.
D'altra banda, encara que l'economia estatunidenca hagi crescut, els salaris reals (és a dir, ajustats per inflació) fa molt de temps que estan estancats. Segons el Pew Research Center, el poder adquisitiu del salari mitjà el 2021 no era significativament superior al de 1978. Protegir indústries locals pretén que, a la llarga, tornin a generar-se feines amb salaris més competitius.
És a dir, els Estats Units estan molt més afeblits del que se sol pensar. Per això els estatunidencs han votat un populista i extremista com és Trump. Només un país feble i amenaçat posa aranzels. És una regla no escrita, però certa, de l'economia. Aquí, ja ho dic des de fa temps, el principal damnificat serà la UE. Més que la Xina. Venen revolts el 2025.