El Govern balear ha de ser capaç de plantar cara quan l’espanyol no compleix
En la defensa dels interessos i la resolució de les necessitats més urgents de les Balears, la via de negociació política amb el govern de l’Estat se’ns ha demostrat al llarg del temps molt poc eficient per a les Illes. Si no fos així, si amb unes converses a Madrid -que se n’han fet i se’n fan- s’aconseguís allò que ens cal, la nostra comunitat no patiria un finançament del tot injust, ni tindria una balança fiscal tan desequilibrada que ens du a la coa en aquest àmbit, ni veuria reiteradament incomplerts els convenis -com el de carreteres-, ni patiria ajornaments constants dels compromisos adquirits amb l’Executiu autonòmic, és a dir, amb els ciutadans de les Balears. A hores d’ara el Govern de Francina Armengol, com qualsevol dels governs que l’han precedit i dels que el succeiran, ja hauria de saber que la negociació exclusivament política amb Madrid ens dona resultats molt febles o, directament, no ens en dona.
Així, tot i saber-ho, com hem sabut aquesta setmana passada, l’Executiu balear no durà el govern de l’Estat als tribunals per l’incompliment del Decret llei del Règim Especial de les Balears (REB), aprovat el mes de febrer del 2019. De fet, tampoc no té cap litigi amb el govern estatal previst per a un futur immediat, segons han confirmat a l’ARA Balears fonts de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma. I això que la presidenta Armengol va celebrar l’aprovació del REB perquè, segons va dir, “les lleis s’han de complir”. I hi va afegir: “Si no, has d’anar als tribunals”. En canvi, aquesta setmana, la portaveu de l’Executiu, Pilar Costa, va confirmar que anirien per la via de la negociació política, “com s’ha fet fins ara”. Hi podria haver afegit un ‘sense gaires resultats’.
Si el Govern vol defensar els interessos de les Illes Balears, com li correspon, ha de ser capaç d’actuar amb contundència davant els incompliments reiterats de l’Estat. Això vol dir que, sempre que sigui necessari -com ho és en el cas de l’incompliment d’una llei o d’un conveni signat- ha d’acudir a la justícia i plantar cara. Perquè encara que la resolució del litigi pugui ser desfavorable per a les Illes, estarà exercint una posició de força molt més gran que la d’unes reunions polítiques. Si no ho fa, el govern d’Armengol generarà dubtes sobre la seva submissió partidista a l’executiu de Pedro Sánchez, que és el que sol passar amb partits d’àmbit estatal. Les Balears no tenen representació de partits propis al Congrés, al contrari que les Canàries o Navarra, i això ens afebleix per a la negociació política. Cal ser-ne molt conscients.