Gregori Samsa replicat

02/06/2022
2 min

Llegeixo que l’Associació d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya, ADEPAP, “ha alertat aquest dijous que determinats insectes com els mosquits o les paneroles, o animals com les rates, es podrien convertir en plaga aquest estiu”. A més a més, “en el cas de les rates, s’han tornat cada cop més atrevides arran de la pandèmia”. El president de l’entitat, Quim Sendra, ha explicat que durant el 2020 els rosegadors “van canviar el comportament i es van atrevir a acostar-se més a les zones amb presència de persones”.

La sensació que tenim els humans és que molts, molts animals que conviuen —forçosament o no— amb nosaltres han canviat el comportament per adaptar-s'hi. Els senglars, com tothom sap, han après que a les papereres hi ha menjar i que els nens a la tarda berenen. Visiten els parcs, on hi ha ambdós elements —papereres i entrepans infantils— com qui va al bufet lliure. Entenc que les rates (que són més llestes que les paneroles i potser tan llestes com els senglars) aviat començaran a competir-hi, o potser a fer monades, com els gats, per obtenir el nostre amor i sobretot el nostre menjar. El cas més sorprenent, trobo, és el dels pardals. Saben on hi ha els forns, amb terrasses per a fer l’esmorzar, o els menjadors a l’aire lliure dels hotels. Sense cap timidesa, cap, pugen a les taules i pessiguen molletes. Això abans no era així. No s’hi atrevien.

Pel que fa als coloms, que hom anomena, com ja sap tothom, “rates amb ales”, no és només que siguin feliços devorant snacks salats i fragments d’hamburguesa, sinó que cada cop triguen més a arrencar el vol quan un cotxe se’ls acosta per la calçada. Potser és que ja saben que en tot cas aquell cotxe frenarà. I no s’equivoquen. Cadascú tolera la plaga que tolera i ells ja saben que la majoria de conductors abans reduiran la velocitat per un colom que per un turista.

stats