Els homes que no volen dones nues
Fins ara, només havien transcendit casos d’al·lotes famoses: Laura Escanes o la mateixa Rosalía havien aparegut completament nues en imatges creades per intel·ligència artificial (IA) a internet. Fins ara, només havíem conegut exemples de dones, majors d’edat i amb una imatge pública. Però la denúncia recent d’una vintena d’al·lotes menors d’edat d’Almendralejo que han trobat fotos seves nues, també creades per IA, ha confirmat que totes podem ser víctimes d’aquesta nova forma de violència sexual digital. Els fets, que impliquen una desena de menors més com a possibles autors, torna a evidenciar que la humanitat pot haver entrat en una nova era, però que el masclisme també, i que s’hi ha sabut adaptar.
Abans de tot, permeteu-me posar en dubte ambdós conceptes: ‘intel·ligència’ i ‘artificial’. Tal vegada seria més adient xerrar, simplement, d’una altra eina al servei de les ments humanes amb més privilegis dins aquesta societat. Quin sentit té continuar evolucionant si, amb nosaltres, arrossegam les mateixes desigualtats de sempre? El desenvolupament també perpetua –i multiplica– les injustícies des del moment que no arriba ni està a l’abast de tothom, amb el risc que això comporta. I no cal anar a la bomba d’Oppenheimer per trobar exemples de creacions que han esdevingut una amenaça per –almenys– una part de la societat, la més desfavorida.
La IA, en aquest cas, ha evidenciat una vegada més el perill de no educar tothom per igual en el consentiment. Que hi hagi homes creant imatges de dones nues demostra que la qüestió, aquí, no és que ens desvestim, sinó qui i com ho fa. Aquests homes no volen dones nues. Volen desvestir-nos sense el nostre consentiment. Recordem que la portada de l’àlbum Motomami, reproduïda infinites vegades arreu del món, no és altra cosa que la imatge de la seva autora, Rosalía, amb un casc de moto al cap i el cos completament nu, en què els pits i la vulva tan sols apareixen tapats per les seves pròpies mans.
“No us queixeu, que després penjau fotos on gairebé se us veu el cony”, deia un comentari a les xarxes sobre el cas d’Almendralejo. Un missatge prou clar per ser conscients que la por i el control sexual damunt les dones continua vigent, a les noves generacions i a les noves tecnologies.