07/06/2024

Les illes sobrecarregades

3 min

Setmana de rècords a les Balears. Hem batut el de pressió humana, com podeu llegir en aquest diari, és a dir, el nombre màxim de persones coexistint acaramullades en aquestes illes un mateix dia. El passat 31 de març hi havia a les Balears 1.353.804 persones, la quantitat més alta que s'ha registrat mai en un mes de març. Alguns trobaran que el fet de començar la temporada turística (era Setmana Santa) ja és explicació suficient, i fins i tot satisfactòria, per a una dada com aquesta. Però tots els problemes que arrossega al darrere apunten cap a un mateix efecte, que és la descomposició d'una societat.

Polvoritzant rècords també en el preu de l'habitatge: el preu dels lloguers ha pujat un 70% en només tres anys, de manera que el metre quadrat ha passat d'11,3 euros de mitjana a 19,1, segons dades de la plataforma Idealista. La bombolla especulativa està cada dia més inflada, i les desigualtats entre les persones que viuen en aquestes illes, també. Els hotelers culpen el lloguer turístic, que el sempre enginyós Gabriel Escarrer fill qualifica d'insostenible, mentre la seva amiga (és ironia, sí) Maria Frontera, presidenta de la Federació Hotelera, es congratula que “l'ecosistema turístic” (sic) sigui capaç de sobreposar-se a la caiguda del turoperador alemany FTI. Dels ecosistemes naturals de les Balears, en canvi, no se'n preocupa tant. Bé: en tot cas, és en aquest ecosistema turístic tan robust i tan ben regat que hi ha crescut també el lloguer turístic. Els hotelers no cal que coneguin l'expressió ‘justícia poètica, però han de poder entendre que l'avarícia i la cobdícia dels grans excita, al seu torn, l'avarícia i la cobdícia dels petits.

Les desigualtats generen delinqüència, i la delinqüència fa que les nostres zones turístiques madures (en diuen així) siguin notícia. Aquesta setmana, hi ha hagut enfrontaments i un intent de linxament per part de veïnats de l'Arenal (gitanos, majoritàriament) contra un grup conflictiu d'algerians que havien ocupat un local. Pocs dies abans, a la mateixa zona, es va esfondrar el Medusa Beach Club: una caseta d'estiueig convertida en local d'oci nocturn que va passar per ull causant quatre morts a causa del comportament també delictiu dels seus propietaris. El racisme i la xenofòbia, que són les expressions més primàries de la frustració i la ràbia, van a l'alça. Contra els migrants que delinqueixen, i també contra els que no delinqueixen. O contra el col·lectiu LGTBI, com va succeir fa pocs dies dins un bus de l'EMT, amb la conformitat de l'Ajuntament de Palma, que diu que el conductor no havia de fer res per impedir l'agressió brutal que va patir un jove gai a mans d'un altre usuari, que el va insultar i lesionar. Segons la portaveu de l'Ajuntament Mercedes Celeste, els conductors “han de conduir i no s'han de distreure”. De vegades també es permeten maltractar una usuària pel simple fet de parlar en català a Mallorca, com li va succeir fa poques setmanes a la ciutadana Carme Rosselló, que va denunciar els fets. Hi ha violència en aquestes illes, i és previsible que n'hi hagi cada dia més.

De fet, el Govern Balear treballa per promoure la violència contra els animals, fins i tot entre els infants. Atent als temes que realment importen a la gent, i cedint novament a les exigències de Vox, el PP ha legislat que els menors tinguin accés a les corregudes de bous a les Balears. Aquest espectacle repugnant és evidentment incompatible amb la legislació sobre protecció de menors, que no poden ser exposats a exhibicions de violència i pornografia. Veurem com acaba, perquè el govern espanyol ha anunciat que pensa intervenir per impedir-ho. Sens dubte, el fet de viure en un país on l'aberració dels toros és considerada encara festa nacional i també un atractiu turístic, ajuda a explicar aquest panorama de sobrecàrregues.

Escriptor
stats