Les imatges de Putin tenen un nou valor
Ahir, a l’edició del migdia del Telenotícies cap de setmana, ens mostraven una de les imatges del dia: Vladímir Putin celebrant sol una tradició nadalenca sense sortir del Kremlin, en una missa que es feia dins de la capella del mateix recinte governamental. L’escena, d’un president rus sol i dempeus en una cerimònia desangelada i inhòspita, té rellevància perquè normalment aquesta celebració la duu a terme a Sant Petersburg. Pot semblar una simple anècdota, però demostra la cautela i la manca de llibertat de moviment de Putin en plena guerra contra Ucraïna. Un possible indici de la por, el risc o les circumstàncies adverses del president rus.
La solitud de Putin a la missa, a més, té un valor afegit si tenim en compte la crònica de diumenge passat de Nicolás Valle. En el Telenotícies de diumenge passat, al vespre, el periodista destacava com algunes de les persones que habitualment envolten el president en les seves compareixences públiques podrien ser figurants. Homes i dones que apareixen reiteradament en situacions molt diverses. “Algú s’hi va fixar”, deia Valle a la notícia. No sabem qui. Però la troballa té un gran valor periodístic i al llarg de la setmana se n’han fet ressò els informatius d’arreu del món. La crònica mostrava els exemples: una dona rossa que apareixia al costat de Putin en el seu discurs de Cap d’Any també apareixia rebent una condecoració com a soldat en un acte anterior. I, revisant l’arxiu, sortia en la foto d’un any abans en una celebració de Nadal al costat de Putin i, en una altra imatge, com a membre de la tripulació d’un vaixell pesquer que el líder rus va visitar a alta mar. La prova definitiva de l’engany era la localització del currículum de la dona. Era Sergukhina Borisovna, una integrant del partit rus conservador. Val la pena recuperar la crònica. Nicolás Valle relatava diverses coincidències: “Algú ha reparat que l’home moreno que també apareix en el vaixell exercint el seu ofici de mariner també era a la missa al costat de Putin”. I no era l’únic. Assenyalava un home amb bigoti i ens anunciava: “Ferit de guerra al matí i treballador de la siderúrgia a la tarda”. Valle deia que aquests figurants delataven la por de Putin a ser enverinat o atacat i que ni tan sols es refiava dels soldats del seu propi exèrcit. Que fa sis dies el món sencer descobrís les trampes propagandístiques del Kremlin feia més significativa la solitud del president rus ahir.
La descoberta, sorprenentment d’autor desconegut, és magnífica. I ens recorda la importància de l’observació periodística enmig de les inèrcies informatives en els comunicats oficials. Som conscients de la propaganda, però potser no prou de la mentida que pot amagar. Teatralitzacions i no realitat. D’aquestes fotografies i potser tantes d’altres. El significat i la notícia no estan en una sola fotografia sinó en el que revelen com a conjunt. Les imatges que ens arribin de Rússia i de Putin adquireixen un nou valor. Periodistes i espectadors les observarem a partir d’ara gairebé com qui resol un passatemps.