Indetectable = Intransmissible

Quina és la darrera vegada que vàreu parlar o sentir a parlar de la sida o del VIH? Quin percentatge de la població sap que, des de l’any 2022, la majoria de les persones que contreuen el virus de la immunodeficiència humana són heterosexuals? Quantes persones del nostre entorn estan familiaritzades amb el lema “Indetectable = Intransmissible”?
Les dates properes a l’1 de desembre, Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, són una molt bona ocasió per tornar a parlar d’un tema que continua latent a la nostra societat. També per recordar que, d’ençà de l’esclat de la pandèmia l’any 1981 i fins als nostres dies, són nombrosos els avenços que la ciència i l’activisme han aconseguit.
Un àmbit importantíssim per a aquests avenços ha estat, naturalment, el de la salut. Avui, contreure el VIH no implica, segons la medicina, l’adquisició d’una malaltia terminal, sinó d’una condició més aviat crònica. La medicació continuada de pacients seropositius amb antiretrovirals ha permès, en les darreres dècades, impedir el desenvolupament de la sida en un nombre remarcable de persones seropositives, ja que aquest medicament inhibeix que el virus s’acabi traduint en els símptomes que s’associen a la sida (la síndrome d’immunodeficiència adquirida). A més d’aquesta millora evident en la vida dels pacients que viuen amb VIH, la mateixa medicació ha suposat un canvi substancial en el si de les poblacions de risc: el consum d’antiretrovirals no com a remei, sinó com a prevenció, a través del protocol de profilaxi preexposició o PrEP, ha fet caure en picat la transmissió del virus entre aquells col·lectius històricament més afectats, fins al punt que un estudi duit a terme al Regne Unit l’any 2022 revelava que més del 50% de les noves transmissions es donen entre persones heterosexuals.
Un altre front de lluita i de millora, al llarg d’aquest prop de mig segle, ha estat el de la conversa social. Perquè el VIH i la sida no ha implicat només afeccions a la salut (i en la vida) de milions de persones, sinó també en el seu entorn social, a causa de l’estigma. Avui, per sort, sabem que una persona seropositiva que pren antiretrovirals té el virus indetectable dins la seva sang, i que, per tant, no el pot transmetre a ningú. D’aquí ve el lema “Indetectable = Intransmissible” que difonen constantment les entitats. Avui, s’han deixat enrere expressions com “malaltia”, “infecció”, “contagi” o “sidós/a” per termes més neutres i científics com “virus”, “síndrome”, “transmissió” o “persona seropositiva”. Avui, de cada dia més persones amb VIH comparteixen la seva vivència sense por de patir represàlies socials o els prejudicis de qui els envolta, i de cada dia més gent coneix el VIH i la sida com el que són: un virus i una afecció que pot tractar-se i controlar-se, i que pot afectar tothom. I així, plegats, és com hauríem de lluitar per millorar encara més la salut de les persones que hi conviuen i per destrossar, d’una vegada per tot, l’estigma que han hagut d’arrossegar.