Israel contra l'ajuda humanitària

Un cartell a l'entrada de les oficines de l'UNRWA a Jerusalem.

El dilluns 28 d'octubre el Parlament israelià va adoptar dues lleis que impedeixen les operacions de l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA) tant a Israel com als territoris ocupats.

L'UNRWA és un salvavides per a la Franja, on milions de persones depenen del seu suport per cobrir necessitats bàsiques. Xifres recents apuntaven que Israel ha bloquejat el 83% d'ajuda alimentària destinada al territori des del 7 d'octubre del 2023. La destrucció d'hospitals, clíniques i centres d'assistència d'emergències a la Franja forma part d'una estratègia destinada a deixar la població civil en una situació de vulnerabilitat extrema, i empeny a una neteja ètnica. Sense serveis de salut ni suport humanitari, els efectes de la violència s'amplifiquen. La població palestina queda atrapada en un escenari en què no només es neguen els seus drets, sinó que també es vol impedir qualsevol accés a mitjans de supervivència i recuperació.

A més de brindar assistència vital, l'UNRWA compleix una funció simbòlica fonamental en mantenir viu el dret de retorn per als refugiats palestins, tal com ho va consagrar la Resolució 194 de l'ONU. Aquest dret inalienable, que garanteix als refugiats palestins la possibilitat de tornar a casa, representa una amenaça per a la narrativa oficial d'Israel. En el seu esforç per deslegitimar aquest dret, Israel intenta posicionar l'UNRWA com un obstacle que perpetua la identitat dels palestins com a refugiats i sosté una reivindicació històrica que preferiria considerar tancada. La mera existència de l'UNRWA i la seva feina en suport a milions de refugiats palestins desafien la visió israeliana de normalització.

L'estratègia de criminalització no es limita a l'UNRWA; també s'estén a altres organitzacions palestines i humanitàries que documenten les atrocitats a la Palestina històrica. L'atac contra ONGs palestines com Al-Haq, Addameer i Defense for Children International-Palestine reflecteix una política sistemàtica de silenciar les organitzacions que documenten els abusos. Al catalogar-les com a terroristes, Israel procura controlar la narrativa i aïllar els palestins del suport i la legitimitat internacional. Aquesta criminalització també priva els palestins de recursos i estructures que els permeten enfrontar la repressió i documentar les seves experiències. Sense aquests suports, les violacions queden invisibles i el desemparament és total.

Una cosa que val la pena comentar és que Israel ha prohibit les activitats de l'UNRWA a través del seu Parlament, una institució a què s'al·ludeix per intentar provar que Netanyahu governa una democràcia i no un règim colonial. Aquesta decisió legislativa, però, se situa en el marc d'un estat que limita la sobirania i els drets de la població palestina, sense atorgar-li veu ni participació en les decisions que afecten la seva vida quotidiana. Al bloquejar l'UNRWA, la mesura legislativa, en lloc de ser una mostra de democràcia, subratlla un enfocament de poder colonial que imposa les seves decisions i restringeix els drets bàsics de milions de persones a Gaza, Cisjordània, Jerusalem Est i dins les fronteres internacionalment reconegudes d'Israel.

stats