16/08/2024

Katy Perry i altres desastres

3 min

Katy Perry és una reinona nord-americana de la música pop que va venir a gravar el seu nou videoclip a Formentera, a imitació d’altres estrelles de la música que han gravat vídeos a les Balears i les Pitiüses, com Rosalía i Melanie C, i també –fa més temps– Wham!, i fins i tot la gran Raffaella Carrà. Com que les desgràcies mai no venen soles, es veu que aquest estiu Will Smith també ha enregistrat una cançó a Eivissa, ja que l’hotel de luxe on s’allotjava va cometre l’error de tenir disponible un estudi de gravació.

Tornant a Katy Perry, el problema amb ella és que va gravar el seu vídeo a l’illot de l’Espalmador, una peça d’un enorme valor ecològic del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera. A les imatges de Lifetimes, que és el títol del vídeo en qüestió, l’artista hi surt ballant i pegant bots per damunt les dunes, com si se n’anàs del boll. Per descomptat, ni ella ni ningú de la productora es van prendre la molèstia de contactar amb les institucions nostrades per preguntar on podien o no podien gravar, demanar permisos, etc.

Sembla que Perry i la seva productora podrien haver de rescabalar el seu comportament incívic amb el pagament d’una multa que pot arribar a ser de bastants de milers d’euros. Seria bo, i ho direm talment, imposar-li un càstig exemplar i transmetre un missatge que –atesa la fama de la protagonista– arribaria clar i llampant a molta gent arreu del món: a aquestes illes no pot venir qui vulgui a fer el que li vingui de gust, només perquè sigui ric, o fins i tot, ric i famós. No sembla, tanmateix, que la cosa hagi d’anar per aquí, ja que la Conselleria de Medi Ambient es va apressar a aclarir que els fets s’han de considerar com a infracció, però que no són constitutius de delicte. Les fonts oficials han esgrimit fins i tot el PORN (sigles, tot sigui dit prou desafortunades, del Pla d’Ordenació de Recursos Naturals) i han aclarit que la normativa especifica que les gravacions cinematogràfiques i fotogràfiques en aquest entorn “són autoritzables”, és a dir, que gustosament haurien dit a Katy Perry que podia gravar-se fent el que li plagués a l’Espalmador, només que ho hagués demanat.

És estrany que no s’hagi pronunciat sobre l’assumpte la presidenta Prohens, que aquest estiu emet a les xarxes missatges amb contingut i profunditat. El millor ha estat un en què culpa Pedro Sánchez de fer inviables més de quatre mil habitatges a les Balears, en cas que l’amnistia urbanística que el seu executiu s’ha tret de la màniga, per blanquejar les construccions il·legals en sòl rústic, sigui declarada finalment inconstitucional: és a dir, el corruptor afirma que qui fa mal no és ell sinó qui el persegueix. Mereix també menció a part l’encara president del Parlament de les Balears, Gabriel Le Senne, que s’ha querellat contra el Parlament que presideix, per haver penjat a la façana la bandera amb els colors de l’arc de Sant Martí que representa el col·lectiu LGTBIQ, d’acord amb la votació de tots els grups amb representació a la Cambra, tret de Vox. Desconec si hi ha precedents d’un president acusat per la justícia de delictes d’odi, que es querelli contra el Parlament que presideix a causa, precisament, del seu odi ideològic contra la diversitat sexual. Quan acabi a la política, que esperem que sigui aviat, a Le Senne li espera un futur interessant als programes de televisió porqueria.

Sort que la DANA no va causar destrosses importants i sí que va dur, en canvi, una refrescada que ha estat d’agrair. A les nostres autoritats i a la majoria dels mitjans, tanmateix, allò que més els ha sabut greu és que les tempestes arribassin, ai las!, en plena temporada turística. Recorden aquell locutor franquista que havia d’informar d’un greu accident ferroviari i va subratllar que, afortunadament, cap de les víctimes viatjava en primera classe.

Escriptor
stats