20/05/2023

L’aposta del Govern per l’ampliació de les àrees protegides

Els espais naturals protegits de les Balears ja superen les 200.000 hectàrees, i ho fan gràcies a una política decidida d’ampliació i noves declaracions que es du a terme des de fa vuit anys. El Govern del Pacte, amb l’impuls de la Conselleria de Medi Ambient, ha estat capaç de complir el que els partits d’esquerres diuen una vegada i una altra: que la conservació de la natura és una prioritat i, en el context actual, una veritable emergència. Amb un model econòmic basat en el consum creixent de recursos, totes les polítiques que es facin en favor de la preservació de la natura s’han d’aplaudir sense embuts.

L’ampliació del Parc Nacional de Cabrera va suposar, a més, un conflicte amb l’Estat per la gestió, del qual la Comunitat Autònoma va sortir victoriosa. Així, aquest espai emblemàtic no només ha vist augmentada de manera significativa la seva superfície, sinó que les Illes tenen la potestat de triar-ne el model de gestió. Pel que fa al Parc Natural del Trenc, la seva declaració també és l’assoliment d’una aspiració històrica. El parc disposarà de recursos econòmics per poder assegurar-ne la gestió i conservació.

Cargando
No hay anuncios

Però el cas del Parc de Llevant és el que crida més l’atenció. El Govern d’esquerres li ha retornat l’extensió que va tenir fa més de 20 anys, quan el primer Pacte el va declarar enmig d’una enorme polèmica. La guerra contra aquest espai natural va arribar a cotes mai vistes, amb declaracions públiques de dirigents empresarials que anunciaven poc menys que la fi del món, i una demagògia política que arribava a afirmar que els propietaris de territori protegit no podrien ni gaudir de les seves finques. 

La mentida va calar i el primer que va fer Jaume Matas en arribar al Govern l’any 2003 va ser reduir a la mínima expressió un espai natural que s’havia protegit amb l’aval dels tècnics de l’Administració, una decisió anòmala a la Unió Europea. El Pacte ha fet justícia amb la natura i, el més significatiu, els que aleshores atiaren el foc antiparc han callat. La societat ha canviat, expliquen en aquest setmanari els gestors i els ecologistes, i cal celebrar-ho. Avui, poca gent qüestiona la creació de nous espais naturals i la seva preservació. De fet, el negoci turístic, sobretot aquell que més convé a les Illes, es fonamenta principalment en una costa protegida, aigües transparents i, en definitiva, la natura en estat pur. Ara bé, com recorden els ecologistes, amb la protecció arriba el moment de posar-hi recursos humans i econòmics. I en aquest sentit encara queda feina per fer.