Llegiu, llegiu sempre

2 min

Augmentar la curiositat i el coneixement; posar-nos a la pell d’altres persones; exercitar el cervell i augmentar la capacitat de concentració i la memòria; alliberar emocions; proporcionar entreteniment, desconnexió i relaxació; afavorir el coneixement d’un mateix; millorar la comprensió, la gramàtica, l’escriptura i el vocabulari, i facilitar la comunicació. Aquests són alguns dels beneficis que proporciona la lectura. I davant d’això, només es pot donar un consell: llegiu sempre, no atureu de fer-ho, gaudiu dels llibres, dels diaris, de les revistes, dels còmics.

Anau a les llibreries, perquè són un miracle de supervivència. Són petits herois que s’han enfrontat als cants apocalíptics que deien que les noves tecnologies matarien els llibres, que la convivència no era possible. Els gurus tecnològics havien oblidat algunes coses importants. En primer lloc, que els llibres són més que un conjunt humil de pàgines de paper. De fet, el seu tacte i olor encara no s’han pogut substituir. I, en segon lloc, que les llibreries són molt més que un negoci centrat a fer caixa. Són un punt de trobada entre persones, centres socioculturals on compartir activitats i descobriments, a més d’oferir, cada vegada de manera més freqüent,la possibilitat de conèixer l’autor d’una obra que tenim a ca nostra.

Reivindicau la lectura davant de les institucions, perquè posin en marxa programes que la fomentin, tant a escoles i instituts com en altres àmbits. Perquè les persones cada vegada tenim menys concentració a causa de l’ús de telèfons i tauletes, i la lectura és cabdal per contrarestar-ho. Basta recordar una dada: en el darrer informe PISA, que es va fer públic l’any 2020, les Balears ocupaven el quart lloc per la cua de l’Estat en comprensió lectora. I allò cert és que, sense una adequada comprensió lectora, també es fa molt complicat a nins i joves mirar d’entendre un món on la informació circula en quantitats gairebé inabastables i a una velocitat insòlita.

Reclamau més biblioteques, perquè conformen una xarxa de petits oasis de pau a pobles i ciutats. En una biblioteca s’aprèn a respectar els altres, a apreciar el silenci, a cercar per passadissos de saviesa. És impensable que, en un mandat de quatre anys, l’Ajuntament de Palma només hagi inaugurat una biblioteca –l’Encarnació Viñas, a la barriada de Pere Garau. Cal exigir més espais de lectura i convivència, perquè destinar-hi recursos públics és una de les inversions més rendibles que hi ha, encara que sigui una rendibilitat que no es pugui mesurar en euros, sinó en benestar social.

stats