[…] En molts aspectes, ha esdevingut la consciència crítica d’una soferta generació que hagué de viure dues guerres mundials, una gran depressió econòmica i l’aparició dels estats totalitaris moderns. Miquel Berga, professor de literatura anglesa de la UPF, ens acosta la seva definició personal de l’autor de '1984'.
Orwell va començar la seva vida laboral com a funcionari a Birmània. Després de passar-hi cinc anys, va tornar a la metròpoli per comprovar si els nivells de crueltat que es cometien contra els indígenes tenien un paral·lelisme amb l’actitud dels governants anglesos amb els més desfavorits. Volia tenir evidències de les desigualtats i això el va dur a una denúncia lúcida i contínua que el va caracteritzar tota la vida.
En els tres primers articles ens parla de les “justificacions” dels obrers per no comprar llibres, de les vivències d’un llibreter i de la quotidianitat d’un crític literari… No cal dir fins a quin punt tots els articles són brillants, profunds i no exempts d’humor.
La consciència social, la crítica de les desigualtats i l'anàlisi acurada de la crueltat exercida contra els infants d’un internat, així com les condicions en què viuen i moren els malalts en un hospital, són una mostra perfecta dels extrems als quals pot arribar l’ésser humà.
Els articles polítics tenen una vigència absoluta, potser fins i tot contradic els principis de l’autor en fer aquesta 'classificació'.
La destrucció de la literatura,
el meu país a dreta i esquerra,
per què escric
El recull reuneix reflexions que no han perdut, en absolut, la seva força. La nostra evolució no és tan automàtica com els canvis socials que vivim de manera trepidant. Nosaltres, en allò més profund, tenim una història que marca un ritme diferent, per això les diferències no són importants i les coincidències prenen protagonisme. Tenim a les mans els textos d’un pensador clau del segle XX, i les seves reflexions ens ajuden a entendre la nostra realitat.
Les novel·les d’Orwell el converteixen en un autor universal i la prosa “clara i eficaç” (paraules del professor M. Berga) dels seus articles ens hi fan reconèixer en l’autor que no podem deixar de tenir present.
FITXA DEL LLIBRE
'Llibres o cigarrets'
George Orwell
Traducció de Dolors Udina
Viena Edicions
141 pàg.
16€