OPINIÓ

Mallorca 'youtuber'

i Sebastià Portell
28/12/2020
2 min

EscriptorNo he estat mai cap entusiasta dels tòpics, però de vegades hi ha històries que els fan certs. El protagonista d’aquesta em fa pensar en la màxima que diu que davant els problemes hi ha dos tipus de persones: les que es limiten a queixar-se i les que hi posen solució.

Tomeu Sureda té devuit anys. Va néixer en un poble de Mallorca que no us puc desvelar (ara entendreu per què) i des del mes de setembre viu a Barcelona. Li agrada el bàsquet i estudia enginyeria elèctrica a la Universitat Politècnica. Fa cara de treure bones notes, però d’això tampoc n’estic del tot segur. Si avui us parl d’ell és perquè acaba de fer història: s’ha convertit en el primer youtuber mallorquí del Canal Malaia, la plataforma de continguts audiovisuals en català.

El canal, que podeu trobar tant a Instagram com a YouTube, Twitter i Tiktok, va néixer el passat mes d’abril gràcies a Juliana Canet, Bru Esteve, Arnau Rius i Clàudia Rius, que confessen que “parlen en català en la intimitat i també en públic”. Amb tota la conya però també amb tot l’encert, el seu objectiu és fer normal el que a la tercera dècada dels anys 2000 ja ho hauria de ser: que els joves catalanoparlants trobin continguts en la seva llengua a Internet. I no només sobre llengua, és clar, sinó sobre qualsevol tema que pugui interessar als més de deu milions de persones que entenen el català. Des de moda i maquillatge fins a temes de sexualitat, des d’activisme feminista i antiracista fins als millors videojocs, des de música i literatura fins als diaris personals i les intimitats dels it childs més nostrats. D’ençà del seu naixement s’hi han afegit desenes de veus, que sonen gairebé en tots els accents dels Països Catalans: el de Barcelona, el de València, el de Girona, de Banyoles, de Cardedeu, el de les terres de l’Ebre, el d’Alacant… I ara, també en el de Mallorca.

Dimecres de la setmana passada, Malaia va compartir el primer vídeo de Tomeu Sureda a Instagram: un recorregut per un dels racons més emblemàtics del seu poble, i l’enigma de respondre quin és. Us animau a endevinar-ho? Al vídeo en Tomeu parla de qui és, del que li agrada i del que es proposa tractar en futures aparicions. S’oblida de dir, però, que amb joves com ell i actes aparentment petits com el seu la nostra cultura torna una micona més normal.

M’agradaria que la Direcció General de Política Lingüística entomàs el repte i facilitàs que els joves catalanoparlants de les Illes fessin cursos d’edició de vídeo i de xarxes socials. M’agradaria que l’Obra Cultural Balear anàs barri a barri, poble a poble, i en reclutàs més. M’agradaria que IB3, la radiotelevisió pública de les Illes Balears, se’n fes ressò en petites píndoles entre blocs publicitaris. Que els entrevistàs, ni que fos. M’agradaria que passassin moltes coses, però les que més m’agraden són les que ja són realitat: que joves illencs com en Tomeu deixen enrere la queixa i es creen ells mateixos el món que els agradaria haver heretat. Qui més s’hi apunta?

stats