A més de maltractament animal, la cursa de bous és una provocació

2 min

PALMA es va declarar ‘ciutat amiga dels animals’, també aspirava a ser ‘municipi antitaurí’. El Govern va aprovar, ara fa dos anys, la Llei de toros balear, en un intent que, almenys, les curses de bous a les Illes no implicassin el sagnat i la mort de l’animal. A finals del 2018, el Tribunal Constitucional (TC) tombà la majoria d’articles d’aquesta llei que intentava protegir els bous del maltractament fins a la mort a què se’l sotmet per oferir un espectacle. El TC no és l’únic responsable que a les Balears es pugui tornar a torturar i assassinar els bous de toreig. L’estat espanyol protegeix la tauromàquia perquè la considera una activitat d’interès cultural i la cataloga com a patrimoni cultural immaterial.

Ho hem de repetir tant com calgui: l’Estat protegeix, subvenciona i promou fins i tot als mitjans de comunicació públics el maltractament i la mort dels bous. Això, quan hi ha lleis de protecció animal que qualifiquen de delicte qualsevol matractament als animals i que haurien d’estar per sobre de les figures que en protegeixen la tortura. Per això, nombroses formacions polítiques, a més, òbviament, dels col·lectius animalistes, exigeixen la derogació de la figura cultural de protecció i estímul de la tauromàquia.

Després de dos anys sense curses de bous, la duita a terme aquest divendres al Coliseu Balear és, sobretot, la recuperació d’una pràctica de maltractament animal, però és innegable que també és una provocació política i social. La majoria de la ciutadania rebutja aquestes activitats que fan un espectacle del patiment dels bous. Si hi hagués respecte a la sensibilitat i la voluntat majoritària, el ‘Mallorca sense sang’ que reclamen els antitaurins seria una realitat. Ara bé, al marge d’això, aquesta cursa al Coliseu de Palma s’ha organitzat en un context polític determinat i com a resposta provocadora a aquest context.

L’entrada de Vox a l’arena política va estar precedida per un enaltiment de la tauromàquia que aquesta formació, com altres de dretes, considera el gran signe de l’espanyolitat, amb la feblesa dels socialistes espanyols per pronunciar-s’hi en contra. Fer aquesta cursa a Palma és per a la ultradreta una manera de demostrar el seu poder en aquest sentit, fins al punt de cantar-hi himnes feixistes, que també s’haurien de perseguir.

És vergonyós i inadmissible en una societat del segle XXI, teòricament desenvolupada i amb una gran part de la població sensibilitzada amb el benestar animal, que la tortura animal sigui considerada patrimoni cultural. Això ho hem d’aturar, pels bous, però també per tots nosaltres.

stats