En mans d’un govern insular negacionista

Gabriel Alomar Garau
21/09/2023
3 min

En una democràcia modèlicament participativa, fora ideal que els ciutadans de Mallorca seguissin en directe o en diferit els plens del Consell de Mallorca, com a àgora que és de debat dels assumptes que condicionen la vida dels illencs. Atònits quedarien, molts, de sentir els absurds discursets de la bancada de Vox, uns contra tot allò que dugui inclosa la paraula 'masclista', altres contra les agendes 2030, i altres, ni més ni menys, contra la ciència. En relació amb això últim, en aquest món i en tots els que ens han precedit, només els candidats a una ignorància voluntària s’han atrevit a negar –i fins i tot prohibir– l’evidència de les observacions científiques. Ara ho fa Vox, la mateixa Inquisició que l’any 1633 condemnà Galileu a deixar d’ensenyar i defensar la teoria copernicana que la Terra i la resta de planetes del sistema solar giren al voltant del Sol.

Tot plegat, aquest article està dirigit als ciutadans a qui potser interessi saber que dins el govern del Consell de Mallorca hi ha, almanco, dos consellers de falsari sermó anticientífic. El primer d’ells és un que ens diu que “la crisi climàtica només existeix als nostres caps”. És a dir que, segons aquest senyor, la crisi de la qual tots ens adonam no es troba en el sobreescalfament de l’atmosfera terrestre causat per l’increment del gasos d’efecte hivernacle, entre ells les 422 parts per milió de CO2 atmosfèric, rècord mesurat el juliol de 2023 a Mauna Loa (l’observatori hawaià de referència); tampoc no es troba en els canvis dels patrons d’ondulació de les ondes de Rossby que organitzen la circulació atmosfèrica, i que estan incrementant la formació de DANA i d’anticiclons càlids.

El segon arengador és l’actual vicepresident i conseller executiu de Medi Ambient, qui en la sessió del ple del 31 de juliol va afirmar rotundament, com qui dona una lliçó d’expert climatòleg, que el 17 d’agost de 1957, a Castella - la Manxa –a tota?–, s’assoliren 50 ºC de temperatura. Aquesta invenció, aquesta mentida, aquest engany matusser, podria no tenir gaire transcendència en una innocent conversa domèstica, però que provingui d’un alt càrrec públic, en mans del qual s’han deixat la gestió i la protecció mediambiental de Mallorca, és tan vergonyós com indigne per a un país que es diu avançat i civilitzat.

Vergonyós, perquè en una democràcia representativa no és admissible que qui té a les seves mans el govern d’una comunitat pugui informar solemnement la població sobre unes dades de temperatura tant inventades com falses. Tant el climatòleg entrenat com el ciutadà encuriosit acudeixen ràpidament al lloc on saben que no es pot mentir en qüestions de climatologia: l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). I l’Aemet informa que el rècord absolut de temperatura a Espanya s’assolí el 14 d’agost de 2021 a l’estació cordovesa de La Rambla: 47,6 ºC. 

Per quin motiu, idò, un senyor a qui s’ha agraciat amb el poder de decidir sobre delicats assumptes amb repercussió mediambiental, i sense cap aparent aptitud per a la pràctica científica, pretén tenir més raó científica que l’Aemet? Els ciutadans i electors d’aquesta illa estaran d’acord en el fet que deixar que des d’una institució pública es donin com a bones dades inventades és donar via lliure perquè qualsevol governant pugui mentir a la cara dels ciutadans sobre qualssevol altres dades. 

Que Vox s’inventi la seva pròpia estrambòtica ciència és una cosa deplorable, que potser alegri els seus votants, o més aviat els que li van quedant. Però més deplorable és que ningú dins les files del Partit Popular surti a dir que aquell conseller s’equivoca. De científics i climatòlegs de dretes n’hi deu haver suficients, així que convendria que fos un d’ells qui consultàs les estadístiques del clima i recomanàs al president del nostre govern insular que vagi amb compte amb les falsedats proferides pel seu vicepresident, aquestes i les que vendran. No fer-ho el farà còmplice directe del rocambolesc i pervers negacionisme dels seus socis de govern.

Conseller electe del Grup Socialista
stats