La medalla a Sofia o el retorn del provincianisme
Hi ha tòpics que ho són precisament per la veritat que amaguen, i un d’ells és que als polítics els agrada relacionar-se amb l’alta societat, que és aquella classe formada per un grup selecte de persones amb riquesa, poder i influències. Però no es tracta d’una afició uniforme, sinó que adopta diferents matisos. Mentre que hi ha representants polítics que aposten per una relació discreta amb l’autèntic poder, aquell que realment governa, n’hi ha d’altres als quals no els importa rebaixar el nivell de les seves expectatives i que no veuen el moment de sortir en una foto amb algú famós, ja sigui per mèrits propis o per mèrits conjugals.
És dins d’aquest marc conceptual que podem encaixar la concessió de la Medalla d’Or de la Comunitat a Sofia Margarida Victòria Frederica de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg o, com diu l’Executiu en la nota informativa del grandiós esdeveniment, “Sa Majestat la Reina Sofia de Grècia”. Així, amb total solemnitat, que sempre queda més autèntic i nostrat mostrar respecte a qui ha ostentat una corona damunt del cap.
El Govern considera que aquesta senyora és una figura “molt lligada a les Balears i, especialment, a Mallorca”. I tant! Si algú no s’ho creu, basta que miri els pressupostos de l’Executiu per comprovar que els ciutadans de les Illes aportam milions d’euros –la xifra sol ser d’un per any– al manteniment del palau de Marivent, on Sofia Margarida Victòria Frederica de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg sol passar els estius vivint com una reina. Emèrita, és clar. A més, també es destaca un vessant que solen exhibir molts famosos: Sofia fa obres de caritat. Idò moltes gràcies, però, si pot ser, estaria la mar de bé que algun dia faci obres de justícia social, que solen durar una mica més una vegada s’apaguen els focus de les càmeres.
El que sap greu per ella és que Sofia Margarida Victòria Frederica de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg no és la primera integrant de la família reial que rep aquest reconeixement. Se li varen avançar tres joies de la corona: Joan Carles Alfons Víctor Maria de Borbó i Borbó, més conegut com a Joan Carles I; Maria Cristina Frederica Victòria Antònia de la Santíssima Trinitat de Borbó i Grècia i el seu marit, o la senyora que signava els documents que li posava a taula el seu marit i l’esmentat marit, Iñaki Urdangarin, a qui li varen retirar la medalla després de tenir alguns problemes amb la justícia.
Quin goig serà veure l’entrega del premi si Sofia hi és present i tots els membres del Govern –no serà el dia més adequat per faltar a classe– es fan una foto amb ella, ben vestits i pentinats, molt millor que qualsevol diumenge, i amb colònia de la bona. Pocs moments poden resultar més alegres a províncies que la visita d’una reina. I quina imatge per al turisme, sempre tan sensible a la presència de famosos reials i la seva esplendor. No sé si em faran cas, però, en previsió, ja propòs la medalla de l’any que ve per a una reina del cor: Ana Obregón.