Moderació de continguts


“Moderació de continguts” és una denominació eufemística per referir-se a la feina de filtre que fan certes persones a les xarxes socials, amb el propòsit d'evitar que la gent hi pengi veritables atrocitats. En efecte, les xarxes (especialment les de més projecció global, com Facebook, Instagram, X o TikTok) reben contínuament milers de vídeos, per a molts dels quals el qualificatiu de porqueria es queda tristament curt. Una gran part són deguts a persones que, pel motiu que sigui, decideixen gravar-se cometent crims, com més violents, truculents i enrevessats millor. Violacions, assassinats, mutilacions, profanacions, en què les víctimes poden ser animals, però també nadons, ancians, dones embarassades, cadàvers, etc. I un gran nombre de suïcidis, també.
La feina de moderador de continguts consisteix en veure tot aquest material, i descartar-lo perquè no es publiqui. De vegades el nivell de violència o la capacitat ofensiva d'aquests vídeos es queda en una línia més subtil (entre el que és tolerable i el que no ho és, i sobretot entre el que és legal i el que no ho és), i aleshores al moderador de continguts també li correspon dilucidar què es publica i què no. Té poc temps per fer-ho (segons, la majoria de vegades), i a canvi està sotmès a una gran pressió: si s'equivoca, la responsabilitat és seva, i l'empresa el penalitzarà. També pateix un fort desgast psicològic a causa de la naturalesa extrema del material audiovisual que està obligat a revisar, i sovint pateix estrès, ansietat o depressions.
Telus International és una empresa de moderació de continguts que fins fa uns dies treballava per a Meta (que és la matriu de Facebook i Instagram) i tenia la seu a la Torre de les Aigües de Barcelona, o Torre Agbar, o com en digueu. Fa uns dies, Meta va trencar el contracte amb Telus i, com a conseqüència, Telus se'n va de Barcelona i deixa unes 2.100 persones amb un futur laboral més que incert: els treballadors són a casa amb un permís retribuït a l'espera que s'engeguin les negociacions per evitar que vagin al carrer, tal com explica la informació de Carlota Serra Llagostera i Paula Solanas Alfaro en aquest diari. Tot això ha passat sense previ avís, que és la manera d'actuar de les multinacionals de naturalesa expat com Telus, que ara podria simplement desaparèixer de Barcelona. Telus ja havia estat multada (amb 40.985 euros) per Inspecció de Treball a causa dels efectes de la seva activitat sobre la salut mental dels seus empleats.
A banda del conflicte laboral, en què hauran d'intervenir els sindicats i la Generalitat, seria interessant aturar-se un moment a pensar quin tipus de societat és la que genera un lloc de treball consistent a valorar vídeos en què, segons una extreballadora de Telus, “et pots considerar afortunat si només hi ha una decapitació”. Abans que això, encara, en una societat en què tanta gent sent la necessitat de gravar-se en vídeo mentre comet un acte de màxima violència, amb l'objectiu de compartir-lo en una xarxa social perquè ho pugui veure tothom.