Musk: amor a la humanitat

05/11/2022
2 min

Elon Musk compra Twitter i diu que “ho fa per la humanitat, a la qual estima”. Només faltava això: un altre home providencial –aquest cop des del capdamunt de la piràmide del diner– que ve a redimir-nos per amor. Com si no fos prou tràgica la crònica del que ha passat –i segueix passant– quan algú ens promet la salvació. Un impuls que ha poblat el planeta de tragèdies, ja sigui en nom de Déu, del bé, de la veritat o de la igualtat. Alerta, doncs, que sabem el pa que hi donen.

Fins ara els poders econòmics operaven en l’àmbit polític per delegació. Musk es posa al capdavant emparant-se en un instrument d’àmbit global: la xarxa de Twitter. Un temps nou? Tanmateix, comença d’una manera prou coneguda: deixant sense feina uns quants milers d’empleats del monstre en fallida, que ha comprat, segons ell, no tant per fer negoci com per fer el bé a la humanitat. ¿És que els empleats de Twitter no en formen part? ¿O simplement són els efectes no desitjats, eufemisme amb el qual es justifiquen les tragèdies que acompanyen les promeses de salvació? 

Com acabarà el deliri Musk, no ho sabem. Quan un creu que tot és al seu abast, perd ràpidament la noció de límits i, per tant, tot és possible. Però el seu cop d’efecte revela les contradiccions d’un món que ha construït instruments capaços d’intervenir simultàniament arreu, al mateix temps que vivim una fase de contracció –després de la fantasia de la globalització accelerada– en què poders construïts sobre l’autoritarisme i la restricció de llibertats aixequen barreres i trinxeres arreu.

No sé l’ego de Musk quina capacitat d’extensió té: a vegades la fantasia del superhome acaba asfixiant pel camí a qui la fa seva. Però l’amor a la humanitat que diu que el motiva no deixa ser l’expressió del mal que hi ha a l’origen de les pitjors tragèdies: lideratges que perden la noció de límits fins a creure que tot els està permès i que són imprescindibles perquè els altres no saben el que es fan.

Musk s’acaba de comprar una gran joguina. Veurem quant li dura. És un avís per estar a l’aguait quan els poders digitals s’escampen pel món sense que siguem conscients encara de fins on poden arribar a transformar-lo. Més impúdic que altres col·legues, Musk ha dibuixat la primera autocaricatura del redemptor digital global.

stats