Quasi a cel post, però anirem a votar amb un peu davant l'altre en acabar el Sant Jordi 2019 que enguany acaba diumenge 28 d'abril; mai no acaba a Ciutat el 23, fa molts d'anys que l'acabam fent pobles. Ciutat no ho és tot. Barcelona no és el millor de Catalunya, n'és la capital, i a Mallorca podem fer el mateix raonament, però llàstima que al Principat sumin un escrutini de vendes global a totes les llibreries i no de manera aleatòria com aquí, aquesta petita vall de llàgrimes.
La vergonya del rànquing dels més venuts és cada any més aclaparadora, sectàriament o per interessos s'acaba no consultant totes les llibreries i així surten. Enhorabona a Laura Gost i el seu gran èxit, però no és la més venuda, manquen un bon grapat de llibreteres i de llibreters a consultar. J. C. Llop liderà la llista en castellà i en aquest cas és així, però no és pas el més venut, ho és 'Contes des de la presó' d'Oriol Junqueras. Quina llàstima, la manipulació, i quin despropòsit que els professionals no puguin cobrir una diada com aquesta. L'any passat ocorregué el mateix amb Ll. Ramis, que a Ciutat cap llibreter no tenia; era un gran èxit, però el mateix 23 d'abril, exhaurida l'edició, ningú no el pogué vendre el mateix dia a les paradetes d'aquesta lliga, un torneig cada cop mediàticament més precuinat. Enguany, també, dies abans ja hi havia als fogons una excel·lent promoció, però el més democràtic tanmateix és el públic. Les fitxes que corresponen a les vendes s'han de picar a l'ordinador i això ho feim els llibreters malgrat toquin la una, i si no ho feim, hi ha altres vies de càlcul real i manual. O, fins i tot, picar l'endemà les fitxes per al llistat final.
No marginin les altres autores i autors que han triomfat, que han fet un gran paper i que si s'hagués consultat cada resultat en números a cada llibreria, els periodistes, per dir-ho d'alguna manera, tendrien una dada real i fidel. El públic es mereix que sigui fiable i el mercat del llibre també, no el mercadeig al qual ens anam acostumant.
Molts polítics es fan la foto amb l'autor fetitxe del moment i, per no semblar sectaris, marginen un dels líders en vendes i sospito que ho degué ser en global, ho fou clarament a casa nostra: la preciosa i recent novetat, l'entranyable recull de contes als seus fillets d'Oriol Junqueras amb pròleg de Pep Guardiola, editat per l'editorial Ara. Si hem de ser més exactes, acabarem el rànquing general amb el total de la setmana santjordiera, que finalitzarà només quan haurem recorregut Tramuntana, Pla i Llevant i la veu de les lectores i lectors als pobles hi digui també la seva. Després, a votar.
Per equilibrar tanta manipulació, confirmam a Llibres Ramon Llull, i segurament a moltes altres llibreries, 'Contes des de la presó' d'Oriol Junqueras en primer lloc. Seguit d''Oriente', de J. C. Llop, Murakami i Almudena Grandes; i en català, seguint Junqueras, 'Crònica d'un presoner mallorquí' del jovenet Gabriel Riera Sorell, Laura Gost, Manuel Suárez, Espinosa i la 'Santa Jordina' cupaire. Jordi Cuixart amb Gemma Nierga i, després de Neus Canyelles, el fabulós fenomen de veure retornat en diferents formats la història d'Anna Frank, molt significatiu dels moments rellevants per al país. Tanca la llista ben venut i encara més ho serà els propers dies l'irrepetible Llorenç Capellà quan es solucioni del tot un petit imprevist d'impremta amb el seu 'A sol post', editat per Lleonard Muntaner i que tantes reflexions portaran a algunes i alguns que encara han de sortir de l'ou.
No s'ho pensin, intentin farcir l'escrutini amb la seva recomanació. No s'abstenguin, malgrat sigui a hora foscant.