I no un pirata

23/06/2024
Escriptor
3 min
Regala aquest article

Aquesta setmana ha estat arran de la suposada ocupació –que usem aquesta paraula ja és indicatiu– del Caló del Moro. Però també del debat que hi ha a Barcelona entorn de la Fórmula 1 recorrent el centre de la ciutat, o les regates de la Copa Amèrica col·lapsant tot el barri de la Barceloneta. La impressió general és que el turisme i les seves derivades més o menys espectaculars (certa mena d’esdeveniments no són més que una forma de turisme de luxe i per a minories: esports cars) no creen riquesa, no serveixen a la prosperitat general, no ajuden a donar feina de qualitat, a fer més afortunades i segures les nostres ciutats o pobles de la costa. El turisme s’assimila més a una arma de destrucció massiva –d’entorns, economies, paisatges, ordres socials– que no a una indústria capaç de donar feina, crear prosperitat i contribuir a fer d’un entorn un lloc més benestant. 

El turista és un hedonista –“humanista, i no un pirata”, com canta Antònia Font, encara que això és el que podríem discutir…–, però sembla que també ho és l’economia que s’emmotlla al turisme com a font principal de progrés econòmic: basta posar taules i llits, obrir museus amb quatre rampoines velles o modernes, netejar una mica les platges, fer discoteques de les velles fàbriques, o bars de copes dels casulls de pescadors –i alerta que no s’esfondri la teulada!–, etc. Treballar als camps o a les fàbriques és més dur que fer-ho als hotels i als restaurants; a Mallorca ho sabem. 

L’especialització econòmica global ha portat que vastes zones del món hagin quedat desindustrialitzades: de què poden, o podem viure, si no? No podem tornar a fer sabates, o roba, o a cultivar la marjal: això ho fan a altres bandes, amb resultats més barats i segurament millors. Què ens queda? S’ha arribat al turisme com qui cau en la prostitució per no morir-se de fam. El turisme també evidencia fins a quin punt s’ha perdut la batalla, a Europa, a l’hora de posar-se a l’altura dels reptes que han donat pas a la nova economia digital. És el que inventen ellos de tota la vida, que nosaltres obrirem un hotelet i un bar de tapes. El problema té mala solució, però està ben clar que la solució no deu passar per fer més gran el problema, com fan els governs del PP, a Madrid o a Mallorca. Encara que et governin les esquerres, com a Catalunya els últims anys, no s’aconsegueix refrenar res, perquè l’onada és enorme, com una inundació contra la qual només hi ha retòrica i pedaços. 

I alhora és cert que tothom pensa, en algun moment –sobretot ara que ve l’estiu–, d’anar a fer turisme, o d’escapar dels turistes de la mateixa ciutat o poble convertint-se en turista a Itàlia o a Nova York. No cal dir que nosaltres, com a turistes, també produïm efectes devastadors, per molt que tinguem excuses culturals o bones intencions humanistes, i no pirates. Jo no em penso moure del redol: com és possible fer turisme, ja, i no morir-se de fàstic o vergonya? He d’anar a encarir els lloguers a un poblet del sud de França? He d’anar a contaminar per Itàlia amb un cotxe de lloguer? És un bon pla: milions de persones –aquest és el problema!– hi estaran d’acord.    

stats