Pacient

Diccionari català-valencià-balear Alcover Moll
2 min

M'encanta l'anàlisi etimològica. Més que res perquè, sovint, ens adonem de la simplicitat amb la qual podem crear paraules els humans per enriquir el nostre llenguatge. De tant en tant em sorprenc a mi mateix descobrint etimologies que m'havien passat totalment desapercebudes. Fa uns dies em vaig adonar que ascensor prové d'ascendir. L'ascensor és el que t'ascendeix. Els semblarà una ximpleria i potser molts lectors ja n’eren conscients. Però jo no.

Igual que quan em vaig adonar que casar-se amb una altra persona prové de casa. Les dues persones es casen perquè viuran sota el mateix sostre.

Altres vegades, l'etimologia demostra com acabem fent un ús totalment diferent de les paraules. Escola prové del llatí, schola, que prové del grec σχολή (scholē), que originalment significava oci o temps lliure. Diguin-ho als seus fills. Faran uns ulls com unes taronges.

Corbata prové del francès cravate, que, al seu torn, prové de croat. Els soldats croats, segles enrere, portaven uns mocadors al voltant del coll que mullaven amb aigua per refrescar el cos i baixar la temperatura. Les corbates són avui una de les peces més asfixiants i caloroses que existeixen. Els animo a mullar les seves corbates en la pròxima reunió de feina i si els seus clients i col·legues els miren estranyats, expliquin-los que els equivocats són ells. Per cert, que equivocar-se prové del llatí (aequus, que significa igual i vocis, veu o paraula). És a dir, el mateix so o la mateixa paraula. Quan algú no entenia alguna cosa, l'altre deia “ah, és que has dit el mateix, però amb altres paraules i no t'he interpretat bé”. I això es va convertir en error, equivocació. Però en origen no ho era.

Bé, el tema és que aquests dies d'estiu els estic passant malalt. Se m'està fent llarg i a estones no puc fer més que repòs i no gaudir de l'estiu. I em vaig adonar que pacient prové de paciència

Els animo que deixin en els seus comentaris paraules senzilles com ara ascensor o pacient, que pensem que tenen entitat pròpia i que, un dia, de sobte, en vam descobrir l’etimologia més elemental.

Elemental prové d'element, per cert. L'essència.

Perquè d'això es tracta!

Que bonic que és el llenguatge!

stats