10/09/2024

Pont al passat

Fa uns dies podíem llegir les extraordinàries conclusions de l'estudi d'un pont submergit a la zona del Llevant de Mallorca, a Manacor, que sembla revelar informació fascinant sobre la presència humana a Mallorca molt abans del que fins ara s'havia pensat. L'estudi, publicat a la revista Communications Earth & Environment, i amb participació d'investigadors de la UIB, explica que el pont en qüestió, localitzat dins la cova marina de cova Genovesa –també coneguda com a cova d’en Bessó–, es va construir fa almenys 5.600 anys, fet que situa l'arribada dels primers humans a l'illa 1.000 anys abans del que establien les hipòtesis prèvies.

El pont de pedra, ben conservat sota l'aigua –descobert a finals dels anys noranta per investigadors de la UIB durant exploracions per reconèixer les coves del Llevant de l'illa de Mallorca– sembla haver estat utilitzat per les primeres comunitats que habitaven la zona per tal d'arribar a una de les altres cambres, la Sala de les Ratapinyades. Allà s'hi han pogut recuperar fragments de ceràmica i eines de pedra que suggereixen una activitat humana molt abans del que es creia possible per a una illa tan allunyada de les grans rutes migratòries de la Mediterrània.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, es considerava que els humans havien arribat a les Balears fa uns 4.000 anys. Aquesta nova datació, però, amplia considerablement el marge temporal i obre noves preguntes sobre com aquestes primeres poblacions van arribar a l'illa i per què. Segons els experts, la construcció del pont podria haver estat motivada per la necessitat de salvar la zona submergida entre dues de les cambres seques dins l'estructura de la cova, com a part d'un ecosistema social primitiu, acció que indica un alt grau d'organització.

L'objecte de l'estudi i de les conclusions dels autors és la coloració distintiva entre la part superior del pont i la part més submergida. Els autors expliquen que això hauria estat a causa que la part superior del pont no estava submergida en el moment de la construcció –fa uns 5.600 anys–, funcionava com a pas entre les cambres, però quedà completament sota l’aigua durant els següents mil·lennis.

Cargando
No hay anuncios

Aquest descobriment podria tenir implicacions més àmplies per a la comprensió de les primeres migracions humanes a la Mediterrània occidental. Tot i que les Illes Balears havien estat considerades una destinació tardana dins dels moviments humans prehistòrics, aquesta evidència arqueològica canvia la narrativa. Les rutes marítimes i els coneixements necessaris per travessar grans distàncies per mar podrien haver estat desenvolupats molt abans del que es pensava.

La recerca al voltant de la construcció del pont submergit de cova Genovesa podria oferir encara més informació sobre les condicions de vida i les capacitats tecnològiques d'aquestes antigues comunitats humanes. El mateix pont i les seves implicacions s'ha convertit en una peça clau per comprendre els orígens de la presència humana a Mallorca i, més àmpliament, les primeres etapes de la colonització de les illes de la Mediterrània.