El postureig del Govern només llueix a Madrid
Fitur és un gran aparador turístic i les Balears hi han de ser. És pur màrqueting. Maldament no sigui tan rellevant com dècades enrere –en només un clic, podem revolucionar el món des del sofà de casa nostra–, a les fires és on tothom es veu les cares. I la personalització, el tu a tu, és necessari.
La qüestió, emperò, és si era imprescindible muntar el teatre d’aquest dilluns al Museu Reina Sofia per donar uns titulars i diversos subtítols. La clau de veres la donà tres dies després la mateixa presidenta, i en aquest cas sí a Fitur, quan va dir que les Balears seran l’exemple a seguir per a la resta de destinacions turístiques. El que es pretenia vendre al centre de Madrid era això, que l’eslògan illenc per guanyar mercat és ser la destinació més sostenible, un concepte que està de moda aplicar al negoci i s’ha d’aprofitar (no només predicar-ho).
La pregunta és: Era necessari noliejar un avió fins allà, maldament cadascú es pagàs el seu? On és la sostenibilitat si filam prim? Deixant de banda aquests detalls, que són importants si es vol ser creïble, què en sabem de la llei turística? Res. La presentació es va fer el mateix dia que està agendat el Consell de Govern, que és qui ho ha d’aprovar en primera instància. Si només és un esborrany, per què es conta com si fos tot lo món? Està molt bé que estigui negociat amb el sector (tot i que es va sabent que no en tot), però i els grups parlamentaris que després hi han de donar llum verda? El Govern no és una empresa que es pugui permetre el luxe de contar les coses com i quan vulgui, es deu als ciutadans i al seu territori, i el lloc per contar una teòrica llei que ha de marcar el futur de la comunitat s’explica aquí, en lloc i forma, després del Consell de Govern. Els interrogants són molts: Què passarà a tots aquells hotels que no canviïn els llits? Se’ls sancionarà? I els que no respectin les claus de l’economia circular?