Jaume Alzamora
17/05/2024

El PP canvia d’opinió però no de polítiques

3 min

Assetjat pel malestar de la ciutadania, el president del Consell de Mallorca ha anunciat una modificació del Pla d’Intervenció en els Àmbits Turístics (PIAT) per reduir el sostre de places turístiques. Un canvi de rumb del PP que, si bé resulta interessant, no té gens de credibilitat. De fet, fins fa només unes setmanes, tot el PP ens ha acusat de ‘turismofòbics’ a tots aquells que, des de fa anys, hem defensat, i també actuat, per posar límits a un model depredador.

Així, la reducció del sostre de places va ser possible gràcies a un sostre quantificat per primera vegada en la història per un govern de progrés l’any 2019, quan s’aprovà inicialment el PIAT, –430.000 places d’allotjament: 315.000 d’hoteleres i 115.000 d’habitatges–. Diu ara Llorenç Galmés, que no podem créixer més i és ben cert. No diu, però, que el nou sostre de 412.000 places és en realitat una contenció i cap decreixement. Per deixar les coses clares i entendre-ho.

  • Atribueixen el creixement de places als darrers vuit anys de govern progressista. És fals. Perquè l’aflorament de places és gràcies a la llei Delgado-Martínez (2012), la llei més permissiva, perquè exceptuava l’adquisició de places en molts de casos: habitatges turístics, agroturismes, turisme rural, cinc estrelles, quatre estrelles oberts tot l’any... I mai, abans del 2015, no havien estat comptabilitzades aquestes places exceptuades. MÉS per Mallorca, que va gestionar la Conselleria de Turisme durant la legislatura 2015-2019, les va incorporar, les places que es comercialitzaven. Però ja existien. Totes.
  • Des del Govern, el PP prepara un decret de simplificació administrativa que preveu l’amnistia en habitatges en rústic que estan fora d’ordenació –que es feren il·legalment– i que podran ser legalitzats. I comercialitzats. Mesura en contra del decreixement.
  • Al Consell de Mallorca, el PP va votar, el mes de setembre del 2023, en contra de regular la limitació d’entrada de vehicles a Mallorca; el febrer del 2024, vota en contra de prohibir la nova construcció d’usos turístics en rústic; i l’abril de 2024, per dues vegades, també ho va fer en no recuperar les places d’allotjament que s’eliminaren en l’aprovació definitiva del Pla Territorial de Mallorca, el maig de 2023. 

En tot cas, però, sí que val la pena explicar que els governs dels darrers vuit anys varen fer passes per reduir el creixement, sobretot gràcies a MÉS per Mallorca, l’únic partit que parla clarament de decreixement turístic; però, sobretot, per no créixer més. I també posaré alguns exemples:

  • La Llei 6/2017, de Biel Barceló, proposa dues qüestions cabdals pel decreixement: no permet autoritzar més excepcions i, sobretot, preveu que totes aquelles places que no s’adquiriren a borsa –les quals, des del 1998, suposaven més de 100.000 places– seran amortitzades i, per tant, no podran tornar a ser comercialitzades, per la qual cosa suposaran un decreixement real d’allotjament.
  • En l’aprovació definitiva del PIAT, el juliol de 2020, es congelaren 11.000 places que no podran ser comercialitzades, de manera que es reduí la capacitat de creixement.
  • La Llei 3/2022 de circularitat establí una moratòria, per la qual no es poden autoritzar més places d’allotjament turístic; a més, preveu que les places que siguin intercanviades hauran de reduir-ne la meitat (el 2x1).
  • En l’aprovació definitiva de la modificació 3 del Pla Territorial de Mallorca, el maig de 2023, s’eliminaren totes les places d’allotjament disponibles en les borses per tal de no permetre cap creixement nou. 

Són mesures que, evidentment, tindran un efecte a mitjà i llarg termini, com són els efectes de tot instrument d’ordenació (la saturació actual és, òbviament, fruit de més de 40 anys de permissivitat amb els governs dels populars). 

En aquest escenari en què el PP canvia de discurs i que és tan necessari fer front amb més mesures al decreixement turístic, cal apostar per propostes encara més contundents i que, des de MÉS per Mallorca, ja fa temps que defensam:

  • Controlar la nostra porta d’entrada. És a dir, una gestió aeroportuària per poder regular els fluxos turístics.
  • Doblar l’import de l’Impost de Turisme Sostenible i destinar l’increment de la recaptació a la destrucció d’oferta obsoleta i que aquelles places siguin eliminades.
  • Rebaixar el sostre de places actual, de 430.000 a 310.000, per absorbir totes aquelles 120.000 places autoritzades amb excepció i que, d’acord amb la Llei 6/2017, han de ser eliminades.

Així les coses, l’anunci del Partit Popular és tot i suficient; la crisi climàtica i la limitació del territori urgeixen a prendre mesures excepcionals per evitar el col·lapse definitiu de Mallorca i que desapareguem com a col·lectiu. Cal passar de la contenció al decreixement. Des de MÉS per Mallorca no afluixarem i continuarem treballant per al futur del nostre país.

Portaveu de MÉS per Mallorca al Consell
stats