01/10/2024

El 'problema' migratori

Aquest setembre, el Baròmetre del CIS sobre l’opinió pública espanyola assegura que el 30,4% dels enquestats consideren que la immigració és el principal problema de l’Estat. El juliol la xifra només arribava al 16,9%. 

Tot i que la representativitat a les Balears del baròmetre estatal és qüestionable (just 95 persones entrevistades) les dades específicament balears de la darrera enquesta Gadeso són fins i tot més preocupants: el 64% dels ciutadans perceben la immigració com un problema greu.

Cargando
No hay anuncios

S’agraeixen aquests i altres estudis que posen la qüestió sobre la taula i que ajuden a plantejar un debat inajornable. Cal no oblidar, però, que sempre és saludable posar les dades en qüestió, fins i tot les més fiables: representativitat de la mostra, nivell d’inducció de les respostes (llista tancada de “problemes” proposats), biaix de l’enquestador... i, sobretot, quin és l’abast de les paraules: “problema”, “greu”...

Estudiant l’opinió pública, no és fàcil determinar si el terme ‘problema’ es refereix a una realitat –objectiva, tangible, quantificable..., a una percepció –subjectiva, relativa, emocional... o a una combinació de totes dues.

Cargando
No hay anuncios

És cert que l’arribada constant d’immigrants irregulars en condicions de màxima precarietat és irrefutable: 33.481 persones han arribat per mar a Espanya entre gener i agost del 2024; a les Canàries, l’arribada de pasteres ha representat un augment del 303% els cinc primers mesos de l’any; la gestió de la crisi migratòria evidencia la saturació i la falta de recursos per a una acollida adequada... Òbviament és un “problema”. Entès, però, com a “amenaça” o com a humana “preocupació”? Al mateix estudi, un altíssim percentatge es manifesta sensible a les creixents desigualtats entre països i creu que l’Estat s’hauria d’implicar per mitigar-les.

Hi ha hagut anys de grans rècords migratoris com el 2018 –64.000 arribades irregulars– que, en canvi, no es traslladaren a l’opinió pública en forma de preocupació: en el Baròmetre del juny del 2018, només un 0,8% dels enquestats considerava la immigració com a “principal problema” del país. El 2006, en canvi, amb una xifra molt menor –39.180–, la preocupació pujava fins al 59%.

Cargando
No hay anuncios

L’evolució demoscòpica demostra que la percepció negativa de la qüestió migratòria no sempre guarda correlació amb les dades i que sol augmentar sota governs d’esquerres. I més si, durant mesos, l’oposició agita el tema de manera irresponsable: Abascal ordena abandonar els governs autonòmics que acullin menors no acompanyats; Feijóo s’interessa pels plans migratoris de Meloni (centres d’internament a Albània i traves als equips de salvament); Vox demana expulsar tots els immigrants il·legals del País Valencià i tancar-ne els centres d’acollida... Naturalment, tota aquesta pressió política i mediàtica no és innòcua i acaba calant en l’opinió pública. Es pot concloure, a la maniera de Leopardi, que qui està persuadit de tenir un greu problema, d’una manera o altra, acaba tenint-lo.

En ple hivern demogràfic, amb bosses de població notablement envellides, amb falta de mà d’obra en determinats perfils laborals, amb dificultats per mantenir l’estat del benestar i el sistema de pensions... el principal problema de la immigració seria que no n’hi hagués. 

Cargando
No hay anuncios

Segons el Banc d’Espanya, la immigració –5 milions de persones en el període 2002-2022– és pràcticament l’única font de creixement de la població espanyola. Un 71% de l’increment de la població activa dels darrers dos anys correspon a l’arribada de població immigrant, sovint especialitzada en feines precàries, mal remunerades, de baixa qualificació i físicament dures. 2,8 milions d’afiliats a la Seguretat Social són estrangers. S’estima que seria necessari incorporar 250.000 treballadors immigrants anuals per assegurar el cost del sistema l’any 2050. En contra de la creença general, només un 16% d’estrangers estan a l’atur i només un 11% rep ajudes públiques... És humà preocupar-se, però informar-se bé és una obligació moral.

Mentrestant, a les Balears, l’especialització turística i el dinamisme econòmic fan que el fenomen sigui especialment contundent: augment poblacional de 6.312 persones els primers sis mesos de l’any, el 98% dels nous residents de Mallorca són estrangers, 2.201 alumnes incorporats durant el curs 2023-2024... L’estricte liberalisme demogràfic, sense voluntat de gestionar aquestes xifres des del multilingüisme i la interculturalitat, seria una temeritat, especialment en un context lingüístic ja afeblit per múltiples factors.

Cargando
No hay anuncios

Només una gestió activa dels mecanismes d’acollida i integració pot garantir la sostenibilitat lingüística i cultural del país. Igual que només una sàvia combinació d’humanitat i racionalitat podrà transformar el complex problema migratori en una raonable oportunitat.