Projecte AINA: el futur de la llengua catalana a l’era digital
És un fet que les tecnologies del llenguatge, i en concret les tecnologies de la veu, són i seran cada vegada més presents a les nostres vides. No es tracta tan sols de poder disposar d’eines com els correctors o els traductors automàtics, ni de poder passar textos orals a escrits (o a la inversa) o de resumir o classificar textos. Ara ja podem donar instruccions amb la veu a les màquines, demanar-los que apaguin els llums de casa o que apuntin coses a la llista de la compra. També els demanam que ens diguin com arribar a un lloc o que ens expliquin com es cuina un plat, i qui sap quantes coses més ens permetran fer en un futur ben proper. Les llengües s’incorporen amb força a les tecnologies, a través dels assistents de veu, dels agents conversacionals, etc., i seran la via de comunicació principal entre les persones i els dispositius.
En aquesta nova era digital, que ja hem començat a viure, hem d’assegurar que el català hi sigui present. En aquest sentit, el Projecte AINA, impulsat per la Generalitat de Catalunya amb el suport del Govern de les Illes Balears, cerca precisament generar els recursos necessaris i oferir-los en obert per garantir que la nostra llengua no perdi aquest tren. Per fer-ho possible, s’ha creat un corpus de llengua per entrenar els algoritmes d’intel·ligència artificial i poder generar models de llengua, de parla i de traducció. Aquest corpus s’alimenta d’una quantitat ingent de dades lingüístiques de fonts molt diverses, però també és essencial disposar de la col·laboració dels ciutadans, que cedeixin la seva veu per fer créixer el projecte. D’aquesta manera, la tecnologia entendrà la llengua en tota la seva diversitat.
Tu pots ajudar a incorporar la nostra llengua al món digital. Si vols que les màquines t’entenguin i et parlin en català, entra a projecteaina.cat i dona la teva veu.
PS: I, si a més, vols que quedi constància que ets de les Illes Balears, crea un compte per col·laborar-hi, que tot i que no és necessari ajuda a enriquir la informació. Les dades són tractades de forma totalment anònima.
Beatriu Defior és directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears