Tenim un projecte de participació, facem-lo possible
PALMA TÉ UNA OCASIÓ d’or per tirar endavant un gran projecte de participació. Sí, aquest concepte tan esmentat des de les instàncies polítiques en el mandat tancat recentment i que s’ha posat en pràctica poc més que per triar els grups de música de la nit de Sant Sebastià. L’ocasió a què em referesc neix de baix, de la base social, que potser és l’únic lloc on pot néixer. Si als responsables polítics els correspon facilitar i fer viables les bones iniciatives ciutadanes, aquesta ho és, sense cap mena de dubte.
L’ocasió du el nom de Son Busquets, l’antic quarter militar situat entre els carrers que duen cap a Valldemossa i cap a Sóller, i que està en desús des de l’any 2000. La iniciativa està impulsada per un bon nombre de col·lectius, amb Joves Arquitectes de Mallorca (JAM) al capdavant. Hi ha també l’Associació de Veïns de Cas Capiscol, i crec que seria bo que s’hi afegissin tots els col·lectius veïnals de Ciutat, perquè el projecte, si s’arriba a executar, pot servir de model a seguir per a tots.
Que una illa de titularitat militar es pugui convertir en un projecte urbanístic experimental que aixequi la bandera de la sostenibilitat ja és extraordinari. Que aquest espai de 110.000 m2 , entre carrers entesos com a parcs i amples zones verdes, pugui allotjar 830 dels 1.500 habitatges de protecció pública compromesos per les formacions polítiques que governaran Cort els propers anys és una ocasió magnífica. Que s’hagi pensat com una ‘superilla’ de mobilitat reduïda, amb autosuficiència energètica i gestió integral de l’aigua, amb unes idees de rehabilitació i construcció al més ecològiques possibles, com l’únic model possible a seguir en un futur immediat, resulta del tot il·lusionant. I ho és més encara perquè és la suma d’idees d’arquitectes, urbanistes, veïns i entitats ciutadanes engrescats en aquest procés de participació que és una gran oportunitat per a Palma. Son Busquets representa una altra manera de concebre la ciutat i, sobretot, una altra manera de fer les coses.
La realitat és, però, que no està en les seves mans fer-ho possible, tot i la força de la reivindicació. El pacte de govern assolit a Palma ha deixat per escrit un compromís bastant feble amb el projecte de Son Busquets. “Vetllarem per mantenir la previsió d’habitatges actual i un model urbanístic sostenible i d’equipaments per al barri, aplicant el concepte de ‘superilla’ i valorant les alternatives complementàries que s’han presentat”. No compromet a res. Sobretot perquè no inclou ni un compromís d’instar el Govern balear a adquirir el recinte militar al Ministeri de Defensa, que el que vol és vendre’l al millor postor, segurament un promotor privat disposat a treure dels habitatges, encara que siguin socials, el màxim benefici (per a ell, s’entén).
L’oportunitat per fer un espai experimental i començar a tenir una ciutat més amable, sostenible, veïnal i participativa no la podem perdre. L’hem de fer possible.