RESSENYA
Opinió01/01/2021

Les regressions

Carles Cabrera
i Carles Cabrera

Doctor en Filologia CatalanaJoan Mayans empra frases breus, força tallants i molt influïdes per les xarxes socials tan en voga actualment i pels missatges instantanis de WhatsApp. El resultat dibuixa un traç curt i encara jovenívol, prou característic de la gent frisosa i impacient. Ara bé, no cregueu que calgui dominar les noves tecnologies per divertir-se amb aquesta novel·la desimbolta de protagonisme coral, que no defuig les inesgotables converses del taulell del cafè: el Procés, els unionistes, el partit del Barça... Molt visual, el narrador intenta passar d’esquitllentes i perquè no se n’adonin espia els personatges a través del forat del pany, els dona peixet perquè el vomitin tot als diàlegs o esllavissa els monòlegs perquè plorin a borbollons pàgina avall.

Lingüísticament, tot i haver nascut a Santa Eulària, en el seu debut no es detecta ni el menor rastre eivissenc. Ell resideix al Maresme i l’acció de la trama en paral·lel se situa a cavall entre Barcelona, on viu el matrimoni de Francina i Jep, i el Mataró de la parella d’Helena i Kai. De tant en tant, en honor de la credibilitat, s’hi esmuny algun cambrer passavolant o una alumna estrangera que enraonen en castellà, tria el títol d’un film en aquest idioma o s’escola un barbarisme igual que reprodueix falques, abreviatures i hipocorístics –com el de Fran, una de les protagonistes, sense anar més lluny– del 'català que ara es parla', sobretot a les converses, però no exclusivament.

Cargando
No hay anuncios

Es comuniquen via Messenger del Facebook, s’intercanvien mails o compren telèfons mòbils atrotinats d’amagat de la seva parella on s’han de descarregar el Telegram. Kai i Fran entaularen una relació amorosa fa tretze anys, però ara tenen fills i s’aprofiten dels avantatges que els proporcionen les beneïdes o maleïdes tecnologies per retrobar-se i encetar una aventura sentimental com un esforç inútil de rememorar plegats la conjugació del pretèrit imperfet. La lectura resultarà especialment atraient per a la generació dels qui estam posant panxa, entretinguda fins i tot –però no només!– per al qui l’escriu, que reconeix que El futur no és el que era també pot servir-li taumatúrgicament per fer taules amb el món. Fran, Kai, Helena i Jep han despertat del somni del País de Mai Més de Peter Pan arribats a un futur que no era com s’havien imaginat, però constaten la impossibilitat de tornar enrere per poder reescriure’l de nou.

FITXA DEL LLIBRE

El futur no és el que era

Joan Mayans

Cossetània Edicions

296 pàg.

18,90 €