¿Roba, OpenAI?

El diari 'The New York Times' ha presentat una querela contra OpenAI.
2 min

El New York Times ha demandat als tribunals OpenAI i Microsoft per estar utilitzant, sense drets de propietat intel·lectual, els milions d'articles del rotatiu. El diari no sol·licita una indemnització, sinó deixar de ser utilitzat pels seus algoritmes.

La batalla dels creadors per les seves obres, siguin escrites, musicals o cinematogràfiques, no és nova. No van ser els jutjats els que van acabar amb les reclamacions, sinó els models de negoci que, per un preu reduït, van convèncer els usuaris que valia la pena pagar poc per veure, llegir i escoltar. Spotify, per exemple, liquida part dels seus ingressos als artistes segons descàrregues, i es va acabar Napster.

En el cas d'OpenAI la cosa no serà tan clara, perquè ja existeix l'aplicació de pagament, però l'empresa d'intel·ligència artificial generativa no remunera els autors de la informació utilitzada, si bé n'obté un benefici econòmic. I serà molt difícil que ho faci, perquè els algoritmes són probabilístics i capturen informació de mil llocs per elaborar una sola frase. Un expert en tecnologia em va confessar que l'havia sorprès la simplicitat de l'algoritme de ChatGPT i que, fet i fet, demostrava que la intel·ligència humana no era tan complexa. Hi difereixo. La intel·ligència artificial pot funcionar amb un sistema un milió de vegades més senzill que la intel·ligència humana, perquè utilitza un bilió de vegades més informació que aquesta. La seva potència no està tant en l'algoritme com en l'accés a la informació que, és cert, no li pertany.

Pot considerar-se aquest ús una sostracció de propietat intel·lectual?

La meva resposta és taxativa: naturalment que és robar. Ho demostraré amb el mètode socràtic. ¿OpenAI obté ingressos? Sí. ¿Podria arribar a funcionar sense utilitzar la informació de pagament, això és, llibres i articles? Sí, podria, però amb respostes més limitades i errònies, perquè només podria utilitzar informació de xarxes socials i fòrums. Amb errors continuats en les seves respostes, guanyaria diners? No, la gent llavors no pagaria. Ergo: és gràcies als continguts escrits subjectes a drets d'autor que guanya diners.

Per cert, si preguntes a ChatGPT si es poden obtenir beneficis econòmics de la informació emmagatzemada a la xarxa sense pagar per ella, et respon que això és una activitat il·lícita i recomana respectar els termes de servei de cada editor.

stats