Salut i vi
Un joc cultural en què sempre s'hi guanya: entre el tió, Nadal, Sant Esteve i Cap d’Any, podem triar vi de cada una de les denominacions d’origen catalanes. La nit del tió és la de les panses i figues i nous i olives. Ressopó després de la Missa del Gall o amb els torrons acabats de cagar. És el moment de destapar un ranci del Priorat. Per Nadal la copa de benvinguda pot ser un Penedès o un Alella. Després, jo faria una cosa, si sou molts. Vejam si us agrada. Agafaria tres negres diferents: l’un per a l’escudella, l’altre per a la carn d’olla i l’altre per al capó. El botiguer us ajudarà amb l’ordre. El de l’escudella pot ser un Montsant; el de la carn d’olla, un Terra Alta, i el del capó, un Costers, però també pot ser un Montsant el de l’escudella i un Priorat el de la carn d’olla per acabar amb un Catalunya amb el capó... Podeu jugar com més us plagui, tenint en compte que anem a negres. Però... I si preferim cava per a l’escudella? I si volem fer l’àpat amb cava de dalt a baix? Si aquesta és la vostra idea, expliqueu-li les menges al botiguer i us ajudarà també amb l’ordre. A les postres, també cava o el ranci encetat del dia abans. Per als canelons, el mateix. Si voleu bombolles, endavant. Si no, el mateix joc. Blanc per rebre (Alella o Tarragona) i Costers del Segre o Conca de Barberà per als canelons. O Pla de Bages. El joc és divertit. Vejam quantes DO posem a taula.
Cap d’Any és la festa de les bombolles, i es pot jugar a tenir a taula un Corpinnat, un cava, un Ancestral, un Clàssic... Per acabar us proposo una cosa: qui pugui (perquè d’ampolles no n’hi ha per a tots els lectors de l’ARA) que compri els dos nous vins de finca qualificada que ha atorgat l’Incavi aquest any. L’un és blanc, del Penedès; l’altre negre, de l’Empordà. Actualment en tenim 14, a Catalunya, de vins de finca. Són grans obres de la cultura catalana tots ells. Som terra de meravelles.