Setmana laboral de quatre dies
A Bèlgica acaben d’aprovar la setmana laboral de quatre dies. Així a primera vista sembla molt atractiu, però cal aclarir que es tracta de treballar les mateixes hores, però en quatre dies en lloc de cinc. Així, qui vulgui acollir-s’hi haurà de treballar dues hores més cada dia per alliberar un dia. Podria dur-se a terme al nostre país?
Bé, legalment està prohibit treballar més de nou hores per a una mateixa empresa. Així que, abans, hauria de modificar-se aquesta norma. Un cop solucionat aquest impediment normatiu, la qüestió passa a ser si les empreses espanyoles tenen les característiques que permeten setmanes de quatre dies. I la resposta no és unívoca. El teixit empresarial del nostre país està dominat per la petita i mitjana empresa, que aglutina la immensa majoria. De fet, el 95% de les nostres empreses tenen menys de deu treballadors. A Bèlgica, la concentració d’organismes oficials i d’empreses grans és molt superior a l’espanyola. Per a una empresa de deu treballadors, organitzar-se en setmanes de quatre dies és un veritable problema. Les tasques avui en dia no són aïllades. Es treballa en grup, en equip o dividint tasques. Pensem que no tothom agafaria com a lliure el mateix dia, així que cada dia faltaria algú dels que conformen la plantilla.
És cert que un dels avantatges d’aquesta mesura és que posaria ordre al nombre d’hores treballades, perquè Espanya, contra tots els tòpics, és el país de la UE on més hores es treballa. I, a sobre, no sempre es computen. Acceptar jornades de deu hores significaria reconèixer que, pel que treballem, molts tindríem dret a alliberar un dia setmanal. Seria una forma de regularitzar horaris infames que suportem des de fa molts anys.
Per altra banda, una mesura com aquesta dispararia la contractació de gent aturada i reduiria fortament la taxa d’atur, ja que moltes empreses haurien de reforçar plantilla. Cal dir, però, que l’augment de costos i la reducció de productivitat passarien factura, a més dels problemes organitzatius esmentats. Podem va demanar al PSOE una prova pilot de la qual no sabem res. Investigadors de la Universitat de València acaben d’estudiar el tema, i una de les conclusions és la problemàtica de la dimensió de les empreses. La seva conclusió és que es necessitaria el suport de les administracions per aconseguir el que a Bèlgica ja han aprovat.