Trump i l’abús televisiu

Captura del programa 'Fox and friends'
2 min

L’any 2011, quan Donald Trump semblava que fes broma quan comentava la possibilitat de presentar-se a la presidència dels Estats Units, va començar a fer una col·laboració televisiva setmanal en el programa Fox and friends, el magazín matinal de la cadena Fox News. Eren els Monday mornings with Trump, en què parlava de l’actualitat i ficava cullerada en tot allò que li venia de gust, animat pel riure i les complicitats dels presentadors, Steve Doocy, Ainsley Earhardt i Brian Kilmeade. El programa es va convertir en una joguina molt útil de propaganda electoral, proporcionada sibil·linament per Roger Ailes, fundador de la Fox i un dels artífexs de l’ascens al poder de Trump. 

Trump va mantenir aquesta col·laboració fins que va guanyar la cursa electoral i va arribar a la Casa Blanca. A partir del 2017, aquella participació televisiva es va acabar però van continuar les complicitats. Els presentadors presumien tot sovint de tenir el president com a espectador, especialment en les hores intempestives del matí que començava el programa. Trump tuitejava a primera hora comentant les notícies de Fox and friends, citant de manera específica l’emissió i fent-li la millor promoció possible. Trump també podia funcionar a la inversa. Quan era l’hora de les notícies ell piulava de tot allò que li interessava filtrar a l’agenda de la jornada, i Fox and friends hi anava a remolc. El mateix Trump, segurament encara amb el pijama posat, determinava què era notícia al seu país només obrint l’aplicació de Twitter. El president fins i tot va arribar a enaltir el periodisme que practicava el programa des del faristol oficial de les seves compareixences.

El setembre del 2020, quan faltaven poques setmanes per a les eleccions presidencials, Donald Trump estava disposat a tot per mantenir el seu càrrec. Pensant en l’eficàcia que havia tingut la seva col·laboració amb el Fox & friends l’any 2011, va tornar a trucar al programa en directe. Va mantenir una conversa animada amb els seus col·legues televisius i es va passar quaranta-set minuts al telèfon. Van fer petar la xerrada i els presentadors ho van aprofitar per fer-li algunes preguntes. Trump s’hi va trobar tan ben acollit altra vegada que es va sentir amb la llibertat d’anunciar en directe, com qui fa un gran regal, que a partir d’aquell dia tornaria a entrar setmanalment en el programa per fer-hi la seva col·laboració. Va dir que miraria que continués sent en dilluns com en els vells temps, però que si era necessari també ho podria fer els dimarts perquè també li anava bé. Va ser tan descarat que el presentador Steve Doocy no va tenir més remei que aturar aquell atac de generositat de Trump i argumentar-li davant dels espectadors que Fox News no s'havia compromès a aquella col·laboració setmanal i que les entrevistes telefòniques les anirien valorant cas per cas, alhora que convidava públicament Biden a tenir una conversa telefònica similar. Roger Ailes ja era mort i aquesta vegada a Trump no li va ser tan fàcil fer negocis amb la cadena.

stats