15/05/2024

Turisme no ideològic

La presidenta de la Federació Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha demanat a la presidenta Prohens i al seu Govern “no prendre decisions per un tema ideològic”. És curiós, perquè l'endemà mateix de les darreres eleccions al Parlament de les Balears, que van donar la victòria al PP, la mateixa Maria Frontera es va mostrar entusiasmada als mitjans pel canvi de govern, adduint que “per fi hi haurà llibertat”. És obvi que la presidenta dels hotelers mallorquins devia trobar que aquestes declaracions seves no devien ser ideològiques, per bé que altres hotelers les trobessin improcedents i fora de lloc.

La típica trampa de la dreta de demanar que els seus interessos se separin de “la política”, o de “la ideologia” (com si la política i la ideologia fossin vicis lletjos, i com si els que diuen aquestes coses no fessin política ni tinguessin ideologia) ja no cola. Poques coses, de fet, hi ha tan polítiques i tan ideològiques com el turisme: és una activitat d'oci, i tant, però és que l'oci és política i l'oci va carregat d'ideologia. En el món d'avui, en què el turisme s'ha tornat global i hem turistificat el planeta sencer (i estem a punt de turistificar també l'espai exterior) el turisme s'ha convertit, de fet, en una qüestió de política internacional. Començant, esclar, per les polítiques de canvi climàtic.

Cargando
No hay anuncios

Però la presidenta dels hotelers mallorquins es referia a un problema, diguem-ne, domèstic: la saturació de les Balears a causa del turisme, que de cada any es fa més insostenible i que de fet enguany, bastant abans dels mesos més forts de la temporada, ja ha causat alarma entre la ciutadania: també, entre alguns que no s'havien fet escoltar fins ara. Els signes de desbordament són evidents cada dia a molts punts de les Balears, particularment a Mallorca. Tant és així, que fins i tot la mateixa Prohens i altres veus del PP han reconegut que Balears ha arribat al límit, i que és necessari posar límits al turisme. Aquestes són paraules que posen nerviosos els hotelers, o si més no la seva presidenta, i és per això que surt a demanar que no es prenguin decisions sobre turisme “per temes ideològics”. La seva ideologia és simple: escurar fins al darrer cèntim que es pugui fer a expenses del benestar dels ciutadans de Balears i del seu futur, i el darrer que tanqui la porta.

Fins fa ben poc, denunciar la massificació i la saturació turístiques equivalia automàticament a ser acusat de turismofòbia, un concepte gens ideològic, com es veu. Prohens va fer la setmana passada una crida a posar límits al turisme, però respon als seus socis de Vox, que l'acusen de voler fer “polítiques d'esquerres”, que les seves polítiques en matèria turística no canvien. Mentrestant, els problemes de massificació, degradació del territori, emergència habitacional i empobriment de la població són més apressants cada dia. Les factures que passa el turisme no deuen ser ideològiques, però sí que són inassumibles. A Balears, a Palma, a Barcelona, a València i arreu de les costes mediterrànies.