Xips: el gran error dels EUA


La intel·ligència artificial està esdevenint, cada vegada més, el factor determinant del poder econòmic i militar. Per això, als EUA, després d'anys d'intensificar els controls de l'exportació de semiconductors avançats cap a la Xina, un dels últims actes de l'administració Biden va ser emetre una "norma final provisòria" que estableix un marc per a la difusió de la IA. Si aquesta "norma de difusió de la IA" (així se l'anomena) es manté invariada, els components de fabricació nord-americana necessaris per al desenvolupament de models d'IA avançats només estaran a l'abast d'un estret cercle d'aliats.
De fet, la norma deixaria al marge del desenvolupament de la IA fins i tot la majoria dels membres de l'OTAN i de la Unió Europea, una possibilitat que en última instància pot atemptar contra els objectius estratègics dels Estats Units. Per exemple, l'Europa Central i de l'Est (la potència industrial d'Europa) necessita accés a xips d'IA avançats per assegurar la seva competitivitat econòmica i militar durant el pròxim decenni. Però si els Estats Units deixen de ser un soci i proveïdor fiable, les economies de la regió es poden veure arrossegades a l'òrbita d'influència xinesa.
Concretament, la norma de difusió de la IA crea una jerarquia amb tres nivells d'accés. El nivell inferior inclou la Xina, Rússia i els altres sospitosos habituals, que a la pràctica queden sense accés al mercat. El nivell més privilegiat inclou divuit aliats i socis comercials de confiança, entre els quals els integrants del grup anomenat dels Cinc Ulls (l'aliança dels Estats Units amb Austràlia, el Canadà, Nova Zelanda i el Regne Unit per a l'accés compartit a serveis d'espionatge) i potències tecnològiques asiàtiques com Taiwan i Corea del Sud.
Queda, doncs, el nivell intermedi, que inclou la majoria dels membres de l'OTAN i de la UE. Tot i ser estrets aliats dels Estats Units, hauran de fer front a restriccions rigoroses, incloent-hi un límit a la importació de xips d'IA de gamma alta (50.000 per país fins al 2027). A més, la norma no tan sols afecta la maquinària, sinó també els "pesos", que contenen les capacitats apreses pels models d'IA. Qualsevol país que vulgui accedir a aquests actius ha de passar per protocols de seguretat estrictes i costosos.
Sense aquests obstacles, l'Europa Central estaria en condicions d'aprofitar la seva sòlida base industrial per impulsar el progrés tecnològic de tot Europa. Polònia, una de les economies més ben capitalitzades de la regió, va llançar fa poc una iniciativa de 240 milions de dòlars per al desenvolupament del primer gran model lingüístic del país. Pocs dies abans que els Estats Units endurissin les seves restriccions als xips d'IA, el govern polonès va anunciar plans per invertir aquest any gairebé 1.200 milions de dòlars en tecnologies basades en IA. I al febrer, el primer ministre polonès, Donald Tusk, va signar un memoràndum d'entesa amb Sundar Pichai, director executiu d'Alphabet (Google), per accelerar l'adopció de la IA en els camps de la ciberseguretat, la salut, l'energia i altres sectors.
Amb la decisió de relegar l'Europa Central i de l'Est al segon nivell, els Estats Units posen en risc almenys de tres maneres el futur econòmic de la regió. En primer lloc, les restriccions dificultaran la modernització d'indústries tradicionals com ara la fabricació d'automòbils, en un moment en què Europa necessita avenços en vehicles autònoms i autoconduïts, en fabricació complementada mitjançant IA i en tecnologies de manteniment predictiu.
En segon lloc, el fet que les aspiracions regionals en matèria d'IA quedin a la mercè dels capricis de funcionaris de Washington obliga a suspendre plans a llarg termini i moltes inversions noves. Per a l'activitat empresarial no hi ha res pitjor que una incertesa perllongada en relació amb les polítiques futures (cosa de la qual també s'estan adonant les empreses dels Estats Units que depenen de les importacions).
En tercer lloc, si se'l priva de l'accés a xips d'alt rendiment, és possible que l'incipient ecosistema de start-ups de l'Europa Central i de l'Est es vegi obligat a emigrar a països que estiguin inclosos al primer nivell, un fet que suposa frustrar el desenvolupament d'un sector estratègic abans que tingui opcions de madurar. La migració o la desaparició d'aquestes start-ups suposa un retrocés de no menys d'una dècada per a la regió. No és estrany que el descontentament públic s'hagi estès per les capitals europees, de Brussel·les i Praga a Riga i Varsòvia.
Per descomptat, les autoritats nord-americanes diran que és una decisió calculada per protegir el lideratge tecnològic dels Estats Units i els seus interessos de seguretat nacional, encara que impliqui friccions amb vells aliats. Però les restriccions als xips d'IA també poden fracturar la cohesió de l'OTAN i frenar-ne la modernització militar. La guerra a Ucraïna ha mostrat la creixent importància bèl·lica de la IA, en àrees que van de la ciberdefensa als drons. Com que l'administració Trump vol que els membres europeus de l'OTAN assumeixin més responsabilitat en matèria de defensa comuna, no té sentit limitar la capacitat de l'Europa Central i de l'Est per desenvolupar aquestes tecnologies.
És veritat que, de tota manera, la majoria dels països de la regió encara estan lluny de la quota que els imposa la norma de difusió de la IA, per manca de poder de còmput i altres requisits. Però a mesura que augmentin les seves capacitats, és possible que comencin a buscar altres socis. El 2023, Hongria va absorbir per si sola el 44% de la inversió estrangera directa xinesa a Europa, més que França, Alemanya i el Regne Unit junts. Així mateix, malgrat la forta orientació prooccidental de Polònia, la Xina ja és un dels seus socis comercials més grans, i tot el clúster automotriu de l'Europa Central i de l'Est té importants vincles de subministrament indirectes amb la Xina.
Atès que aquests llaços poden facilitar un realineament geopolític més ampli, als Estats Units els convé dissenyar una estratègia més segmentada. En última instància, el lideratge en IA no es limita a tenir el maquinari i el programari controlats. També té a veure amb la fixació de normes globals per al desenvolupament, el desplegament i la governança de la tecnologia. En deixar els seus aliats allunyats de l'avantguarda de la IA, els Estats Units corren el risc de perdre influència sobre la trajectòria que seguirà aquesta tecnologia. I segur que això els EUA no ho volen.
Copyright Project Syndicate