Parlament

Un any de debacle a Vox: els oficialistes aïllen els díscols

La guerra interna a la formació d'extrema dreta revifa amb el debat de Le Senne

Els diputats de Vox Agustín Buades i Sergio Rodríguez, aquest divendres al Parlament.
04/09/2024
3 min
1
Regala aquest article

PalmaLa guerra interna de Vox a les Balears ha revifat amb la represa del curs polític. Vox arrenca el segon any de la legislatura amb un grup parlamentari absolutament trencat i, a més, sotmès a l'executiva estatal del partit. Fonts de la formació asseguren que la sucursal illenca del partit "no pinta res" i es limita a acatar les ordres de la direcció de Santiago Abascal, que va decretar la ruptura del pacte de governabilitat a les Illes sense consultar-ne els artífexs. En paral·lel, els retrets creuats en el si del grup parlamentari pugen de decibels, i fonts dels díscols asseguren que la comunicació està absolutament rompuda i se senten aïllats de la vida interna del grup parlamentari: "Ens limitam a demanar el sentit del vot al Parlament".

El sector indisciplinat de la formació ha tornat a la càrrega arran del debat sobre la continuïtat de Gabriel Le Senne com a president del Parlament. Un dels díscols, Agustín Buades, va partir del grup parlamentari donant un cop de porta el passat divendres, descontent amb la decisió d'Abascal. I aquest dimecres, a més, els tres rebels han publicat un comunicat exigint a Vox que compleixi els 110 punts de l'acord subscrit amb Marga Prohens. La portaveu del grup parlamentari, Manuela Cañadas, ha dit que estudiaran si emprendre accions disciplinàries contra els dos diputats que encara pertanyen al grup parlamentari. També ha assenyalat la mà del PP, advertint-lo contra els pactes amb "trànsfugues".

Malgrat que l'executiva estatal de Vox va aconseguir reconduir la crisi interna desfermada el gener –i fer retornar al sector oficialista dues diputades díscoles–, la confiança mai es va rescabalar i la cúpula manté Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i Agustí Buades al marge de la vida interna del partit. Guardant l'hermetisme sobre les seves decisions, la direcció de Madrid evita que els díscols puguin avançar-se als seus moviments. Vox és conscient que el PP preveu la possibilitat de provar aliances amb els diputats rebels. De fet, fonts dels populars admeten que la crisi interna de l'extrema dreta en debilita la capacitat negociadora. El moviment de Buades, que el passat divendres va abandonar el grup parlamentari –però no el partit– només dies abans de la votació sobre la destitució de Le Senne va aixecar totes les alarmes. Fins al punt que la direcció estatal de Vox es va posar en contacte amb Rodríguez per demanar-li si ell o Ribas es plantejaven fer el mateix. Tal com va saber l'ARA Balears, se'ls va respondre que no. En el debat sobre la destitució del president, tots dos varen complir amb allò acordat, però no varen aplaudir la intervenció de la portaveu del grup, Manuela Cañadas.

Trencats en mil bocins

La sortida de Buades del grup ja és la segona aquesta legislatura. El primer a partir va ser Xisco Cardona l'octubre passat, descontent perquè la direcció estatal del partit va optar per no represaliar els díscols que havien desobeït les directrius de Madrid durant les negociacions pels pressupostos. Poc després, aquests mateixos diputats (llavors n'eren cinc) varen aliar-se, assumir el control del grup i varen expulsar-ne el mateix Le Senne i la líder provincial del partit, Patricia de las Heras. Tots dos, dirigent de la màxima confiança de Madrid. Amb el moviment, els indisciplinats varen certificar, a més, la ruptura amb l'executiva de Vox a les Balears. Abascal va aconseguir reconduir la situació i afermar la lleialtat de dos dels díscols: la mateixa Cañadas i María José Verdú. Però la mala maror no atura. En poc menys d'un any s'acumulen les crisis en un partit trencat en múltiples bocins.

stats