Cañadas (Vox): "Si L'Oficina Lingüística no té caràcter sancionador, és un 'xiringuito'"
Les reticències del PP i les batalles internes de l'extrema dreta han fet que el partit aparqui un dels seus projectes estrella
PalmaLa negociació dels pressupostos de 2024 ha servit per enterrar la proposta de Vox de crear una Oficina Lingüística. La portaveu del grup parlamentari, Manuela Cañadas, ha explicat en roda de premsa que renuncien a aquesta exigència. Per a la diputada, si l'oficina "no té caràcter sancionador, és un 'xiringuito'".
L'extrema dreta ha renunciat a un dels seus projectes estrella durant les negociacions amb el PP. Una prova de la debilitat en què es troba el grup parlamentari, en plena crisi interna. A més, Vox ha iniciat les negociacions dels pressupostos després de veure's obligat a comptar amb el suport del PP per salvar el president del Parlament, Gabriel Le Senne, de ser apartat del càrrec després de la polèmica per la fotografia de les Roges del Molinar. Cal recordar que fa tan sols un mes (el 7 d'octubre) Vox va reclamar posar en marxa l'oficina i el pin parental com a condicions per tirar endavant els segons pressupostos del Govern de Prohens.
Els populars varen rebutjar l'Oficina Lingüística, que Vox va impulsar després d'aconseguir que el PP eliminés la direcció general de política lingüística, des del primer moment. Encara que el Govern va acceptar dotar l'organisme d'una partida de 750.000 euros, mai no es va arribar a posar en marxa. La llei que Vox va registrar al Parlament establia diverses qüestions inacceptables per al PP. La primera, les sancions de fins a 100.000 euros. Els populars varen exigir una rectificació a Vox i que tornàs a presentar un text més consensuat, però ni l'extrema dreta va fer marxa enrere ni el PP va insistir-hi.
Fonts del Govern asseguren que estaven en contra del règim sancionador, la capacitat inspectora de l'ens i que la norma fixàs "obligacions" a l'administració. "Era una llei lingüística paral·lela", diuen. El mateix grup parlamentari de Vox va detectar contradiccions jurídiques en el seu propi text.
Al marge dels desacords amb el PP, i en paral·lel a les negociacions sobre la llei, s'ha de fer la cronologia interna de Vox, on conviuen dos sectors obertament enfrontats. Cañadas ha assegurat que a principis de 2024 "es va renunciar a aquesta oficina perquè [els crítics de Vox Sergio Rodríguez, Idoia Ribas i Agutín Buades] volien que el director fos un d'ells". "Quan vaig entrar de portaveu del grup es va quedar aturada", ha dit la portaveu. Fonts del Govern confirmen aquesta versió. "Els crítics no volien una oficina [que depenia del Parlament] liderada pel sector oficialista de Vox que els fes contrapoder".
Un cop els crítics varen ser apartats de la direcció del grup parlamentari i Cañadas va ser nomenada portaveu, Vox va intentar posar en marxa l'oficina. "Per petició del PP, es va ajornar al novembre", ha explicat la diputada, encara que fonts del Govern asseguren que aquesta petició mai se li va fer formalment. Pel camí, l'acord d'investidura entre PP i Vox va saltar pels aires i l'extrema dreta es va haver de centrar a rescatar –gràcies al PP– Le Senne, a qui l'esquerra volia desallotjar de la presidència del Parlament per esqueixar la fotografia de Les Roges del Molinar.
Vox, per tant, va haver d'iniciar les negociacions pels comptes sense haver pogut crear la seva oficina, i el PP no ha cedit pel que fa al règim sancionador. "Dedicar 750.000 euros a una oficina lingüística que no té cap poder d'exigir que la gent estudiï en llibertat tant en castellà com en català és un 'xiringuito' que no mantindrem", ha exposat Cañadas. "Si té caràcter sancionador, la recuperarem, però de moment no hem arribat a un acord amb el PP perquè així sigui", ha admès. Amb tot, ha remarcat que, a canvi, el Govern ha accedit a pressupostar 250.000 euros per una Oficina Antiocupació. Les negociacions entre els dos partits, a més, continuen.