Extrema dreta
Política Parlament 25/10/2023

La crisi de Vox amb l'executiva estatal es tanca sense represàlies

Fonts del partit asseguren que de moment no s'expulsarà els diputats que varen desobeir les directrius de Madrid

2 min
La portaveu de Vox, Idoia Ribas, aquest dimarts en el ple del Parlament.

PalmaVox s'esforça per reconduir la crisi interna a les Balears, que va esclatar quan la majoria del grup parlamentari es va negar a aprovar el sostre de despesa del Govern, com li demanava la direcció estatal del partit. En un primer moment, el debat intern es va resoldre amb un vot unitari en contra i l'exigència que el PP es comprometi a aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles amb un calendari concret. Però la discussió es va tancar en fals: l'endemà mateix la líder del grup de Vox, Idoia Ribas, va destituir Francisco Javier Cardona com a portaveu adjunt, un dels dos diputats que s'havien mantingut fidels a Madrid, i també la cap de premsa del partit. Tant Ribas com els diputats Agustín Buades i Manuela Cañadas han viatjat aquest dimecres fins a Barcelona per reunir-se amb el secretari general del partit, Ignacio Garriga, per abordar la qüestió. Segons fonts de Vox a les Illes i fonts del partit a Barcelona, la reunió s'ha tancat sense represàlies importants, i es descarta, almenys ara per ara, l'expulsió dels diputats que varen desobeir les directrius de l'executiva de Madrid.

La setmana passada Garriga va anul·lar el viatge que tenia previst a Palma davant les tensions existents al grup balear. Finalment, han estat diversos diputats els que s'han traslladat a Barcelona. El PP ha assegurat que estava pendent del resultat d'aquesta reunió per saber si la formació d'extrema dreta resoldria la seva crisi i, així, si podrien continuar negociant per tirar endavant el sostre de despesa. "Quan se solucioni la situació interna de Vox no hi haurà problema perquè el sostre de despesa s'aprovi", ha assegurat aquest dimecres la portaveu adjunta dels populars, Marga Duran. No obstant això, oficialment Vox sempre ha negat les tensions internes i ha mantingut que la reunió era protocol·lària i no relacionada amb la situació del partit a les Illes. Sigui com sigui, la inquietud al partit en les hores prèvies a la trobada era palpable entre alguns dels seus representants.

Fonts de Vox Balears han negat que Garriga els hagi fet una crida a l'ordre i també que hi hagi canvis, com a conseqüència d'això, en la posició del grup parlamentari en les negociacions amb el PP. Continuaran exigint, per tant, la calendarització de l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les escoles a canvi de donar suport al sostre de despesa. "Mà estesa al Govern per negociar", assenyalen les mateixes fonts. En el mateix sentit, les mateixes fonts insisteixen que el lideratge en les negociacions amb el PP el tindrà la cúpula de Vox a les Balears i no l'executiva estatal, encara que treballaran de manera coordinada.

L'interrogant que s'obre ara és què farà Cardona, el diputat que ha estat apartat del càrrec de portaveu adjunt i que havia reclamat a Madrid que el protegís, segons fonts coneixedores han explicat a l'ARA Balears. Sobre la taula hi ha la possibilitat que abandoni el grup parlamentari, encara que de moment es manté en un silenci absolut. Per la seva banda, el president del Parlament, Gabriel Le Senne, també va discrepar de la majoria del grup i era partidari de votar a favor del sostre de despesa, però des que va acatar el sentit majoritari del grup en el ple de fa dues setmanes s'ha mantingut en un segon pla en la disputa interna.

stats