Parlament

El debat de la llei de simplificació, ajornat per la discussió sobre les zones inundables: què en diu cada partit?

L'esquerra reclama mesures més contundents al PP, i Vox carrega contra l'Agenda 2030

Marga Prohens aquest matí al Parlament
11/11/2024
3 min

PalmaEl debat sobre les zones inundables ha fet encallar la votació de la llei de simplificació. El PP ha accedit a la petició de l'esquerra, que reclama canvis a la normativa per prohibir la construcció en aquests espais de risc. Els populars s'han mostrat oberts a rectificar en alguns punts i, de fet, la presidenta Marga Prohens ha acceptat posposar el debat sobre la norma una setmana. "Si s'ha d'esperar una setmana més per poder consensuar, ho farem", ha dit en declaracions recollides per Europa Press. Quins són els punts damunt la taula?

El PP accepta fer marxa enrere

La portaveu adjunta del PP, Marga Duran, ha explicat que la voluntat del grup parlamentari és fer marxa enrere en un punt. Concretament, el PP vol tornar a prohibir la construcció (tant d'habitatges com d'equipaments) en zones inundables en rústic. Per tant, rectifiquen després d'haver aixecat aquesta prohibició quan varen impulsar el decret de simplificació, la primavera passada.

En paral·lel, Prohens ha defensat la necessitat de fer nous estudis sobre zones inundables a les Illes perquè en els actuals podria haver-hi "falta de rigor". També ha proposat que els propietaris de cases construïdes en zones il·legals el delicte dels quals hagi prescrit tinguin l'obligació d'adoptar mesures addicionals per millorar la seva seguretat.

Vox, en contra de l'Agenda 2023

El soci estable del PP, Vox, ha dit en boca de Manuela Cañadas que serà "al costat del Govern" en la seva proposta. "No crec que hi hagi ningú que es vulgui arriscar a construir en una zona potencialment inundable", ha dit la portaveu del grup parlamentari. Especialment, després de la "catàstrofe" a València. Amb tot, Cañadas ha dit estar negociant amb el PP sobre tres articles que fan referència al canvi climàtic (l'existència del qual el seu partit nega). "No estam per l'Agenda 2030, no creim en res d'això", ha dit: "Estam a favor de tot el que sigui rebaixar tot aquest tipus de qüestions, es pot plantejar una abstenció, però per descomptat que no hi donarem suport".

L'esquerra demana anar més enllà

Per la seva banda, el PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem han fet front comú i han publicat un comunicat amb les seves demandes. L'oposició exigeix "excloure de l’amnistia urbanística en sòl rústic els edificis que es troben en zones amb risc d’inundació i que no es pugui classificar nou sòl urbanitzable dins zones d’inundació". A més, reclama la "prohibició total de noves construccions i dels canvis d’usos de baixos comercials per fer habitatge en zones perilloses que permet la legislació actual del PP" (la llei d'Habitatge aprovada a l'inici de la legislatura). En paral·lel, demanen "eliminar la possibilitat de fer equipaments públics i prohibir qualsevol actuació en els edificis fora d’ordenació d’àrees de risc d’inundació" (a aquest darrer punt, Duran ha dit que el PP està obert a acceptar-lo).

El GOB diu que el Govern vol reduir les zones catalogades com a inundables

En paral·lel, el GOB ha fet públic un comunicat en què expressa preocupació sobre el canvi de postura del PP. Els ecologistes temen que la rectificació dels populars sobre el paper es tradueixi, a la pràctica, en una reducció de les zones catalogades com a inundables "per no afectar interessos privats". A més, l'entitat ha advertit que el projecte inclou altres "preocupants retrocessos ambientals" com deixar la definició del concepte d'interès general que permet excepcions en mans dels consells insulars. Censura, a més, que es vulgui facilitar la reforma d'edificis fora d'ordenació i deixar prescriure les infraccions urbanístiques en sòl rústic. A més, el GOB també ha advertit que la llei durà a reduir l'exigència d'incorporar a les flotes de vehicles de lloguer cotxes menys contaminants, retardar la prohibició de plàstics d'un sol ús i eliminar la cobertura amb plaques solars dels aparcaments.

stats