Parlament
Política Parlament 06/02/2024

La crisi de Vox augmenta les possibilitats d'un president del PP al Parlament

Les negociacions entre sectors al partit es troben en un punt mort

3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, aquest dimarts al ple del Parlament

PalmaLes negociacions entre sectors a Vox es troben a hores d'ara en punt mort. Les tensions s'han fet evidents en el ple d'aquest dimarts al Parlament quan el sector oficialista de Vox hi ha acudit com a públic, una demostració de força i del suport de l'aparell als dos expulsats: la líder del partit, Patricia de las Heras, i el president del Parlament, Gabriel Le Senne. Els cinc díscols s'han mostrat sorpresos pel desembarcament, i durant la sessió de control una d'ells, Maria José Verdú, ha desafiat directament Le Senne. Les dues parts estan tan allunyades que l'horitzó d'una reconciliació es complica. Encara que el PP continua advocant perquè Vox recuperi la seva unitat interna, davant aquestes dificultats guanya pes l'opció que la presidència del Parlament acabi recaient en els populars. L'escenari que s'obriria a partir d'aquest punt seria el de la caducitat de l'acord d'investidura del PP i Vox i, per tant, la d'un Govern en minoria. No obstant això, per valorar definitivament aquesta possibilitat caldrà esperar al posicionament dels lletrats, que han de dilucidar si els populars poden proposar un candidat propi.

La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha tingut un to dur des del ple contra el seu soci. "Tant m'és si són uns o els altres", ha etzibat assenyalant els díscols i també els oficialistes: "Han de complir l'acord". El PP ha advocat en tot moment perquè el grup parlamentari de Vox es torni a cosir i ha arribat a assumir el paper d'àrbitre entre les parts. Però fonts populars admeten que l'escenari ha canviat els darrers dies: si el divendres passat veien motius per a l'esperança, ara aquesta opció es desdibuixa. Les mateixes fonts assenyalen que d'entrada no preveuen l'opció de donar suport a un candidat a la presidència del Parlament d'entre els cinc diputats que s'han rebel·lat contra la direcció de Vox. Si la cúpula de Santiago Abascal no aconsegueix cridar a files els díscols, el PP valorarà presentar el seu propi candidat a la presidència. Actualment, el PP té dos representants a la Mesa: el vicepresident, Mauricio Rovira, i la secretària, Misericòrdia Sugrañes.

La portaveu dels rebels de Vox, Idoia Ribas, sol·licitant parlar al president del Parlament, Gabriel Le Senne

L'executiva estatal de Vox, davant la falta d'acord amb els díscols, també acceptaria aquest escenari. Fonts de la direcció del partit d'extrema dreta expliquen que en cas de ruptura definitiva la seva prioritat serà evitar que la presidència del Parlament recaigui en un dels diputats rebels. Així ho han comunicat al PP, amb qui mantenen converses permanents. En aquests moments, les negociacions entre l'executiva i els cinc indisciplinats estan encallades. L'executiva exigeix als rebels que readmetin els dos diputats expulsats com a condició prèvia per negociar les condicions, a la qual cosa s'han negat. De la mateixa manera, la direcció d'Abascal defensa que Le Senne es mantingui en el càrrec, objectiu que topa frontalment amb la voluntat dels díscols. No obstant això, les mateixes fonts no situen la permanència de Le Senne en el càrrec, per ara, com una línia vermella.

El pronunciament de la Mesa, clau

En aquests moments, per tant, la situació és de bloqueig. No obstant això, les mateixes veus apunten que la Mesa del Parlament prevista per a aquest dimecres serà clau per aclarir quines opcions hi ha d'unificar el partit. L'òrgan rector de la Cambra espera rebre un dels informes que Le Senne va sol·licitar la setmana passada als lletrats: el que ha de dir quin partit pot presentar candidat a la presidència del Parlament. Hi ha tres opcions damunt la taula. La primera és que només Vox pugui nomenar un nou president i, per tant, els díscols. La segona és que siguin Vox i el PP, que varen ser els grups que varen proposar Le Senne. La tercera opció és que ho puguin fer tots els grups. Segons fonts parlamentàries varen explicar a l'ARA Balears, però, el més probable és que tots els partits tinguin la potestat de presentar el seu propi candidat, cosa que obriria la via, doncs, a una presidència del PP, perquè així ho marquen els precedents de la Cambra.

stats