Parlament
Política Parlament 14/08/2024

Què fan dos diputats d'esquerres i un assessor de Vox tancats en un ascensor?

Diversos representants polítics expliquen les seves anècdotes durant l'aturada estival del Parlament

5 min
Josep Castells, aquest migdia la Parlament

Palma"La Sra. presidenta: Senyora Soler, està passada de temps, vagi acabant.

La Sra. Soler i Torres: Gràcies, senyora presidenta, seré curteta.

La Sra. presidenta: Basta que sigui breu".

Aquesta conversa entre Maria Antònia Munar (quan era presidenta del Parlament) i la diputada del PP Catalina Soler va tenir lloc el 16 de setembre de 2008, tal com consta en el Diari de Sessions del Parlament. La Cambra reprenia l'activitat després de l'aturada estival: ho feia a mig gas, perquè el llavors president, Francesc Antich, aquell dia no hi era. Però la resposta àgil de Munar va revolucionar l'hemicicle. És una de les anècdotes més recordades a la Cambra, al costat d'altres hits, com el moment en què la consellera d'Educació, Joana Maria Camps, es va confondre i va citar el reconegut informe PISA com a "Informe Trepitja" el 2013. L'agost és un període de reflexió, durant el qual alguns diputats han confiat a l'ARA Balears anècdotes menys conegudes.

Rescat a l'ascensor

La diputada d'Unides Podem Cristina Gómez recorda un dia que va quedar tancada a l'ascensor del Parlament amb el líder de Més per Menorca, Josep Castells, i un assistent de Vox. No és la primera vegada que algú queda atrapat en aquest mateix ascensor: el 17 de juliol, la Junta de Portaveus va començar amb retard perquè la diputada de Més per Menorca Joana Gomila tampoc no en podia sortir. "Ens varen haver de rescatar, perquè vàrem quedar entre dos pisos, així que em va tocar fer un poc d'escalada", recorda Gómez: "Estic segura que no em vaig rompre res gràcies a les classes de pilates de Menorca, que no he deixat tot i passar quatre dies de la setmana a Mallorca". La diputada del partit lila explica, a més, una altra anècdota: "A principi de la legislatura, ens varen dir que al tercer pis, on no hi ha finestres, hi anàvem els que teníem costum de penjar pancartes". Qui li va dir ho deia de broma, però el cert és que allà hi té el despatx.

Un micro obert traïdor

Castells confirma l'episodi de l'ascensor. A més, l'ecosobiranista es remunta al 2022 per recordar una vegada que a l'anterior president del Parlament, el socialista Vicenç Thomàs, el va trair un micro obert. "Els de Vox sempre intervenien en el torn de fixació de posicions, per no debatre", explica Castells, ja que en aquest torn no hi ha dret a rèplica. "Un dia que es debatia una iniciativa de Vox, vam decidir que tots aniríem al torn de fixació de posicions, i els de Vox no ho sabien", diu. Què va passar? "Ells van fer la seva intervenció, ningú els va replicar i no hi va haver debat, el ple va acabar tot d'una", afirma.

El vídeo que Vox Balears va publicar denunciant els fets

Quan va acabar el debat parlamentari, el micròfon va captar les paraules que Thomàs va dir a la diputada de MÉS per Mallorca i membre de la Mesa Joana Aina Campomar: "Apa, horari complert. T'ha agradat la jugada?". Vox es va mostrar indignat per l'estratagema, ho va denunciar en un comunicat i en un vídeo que va penjar a YouTube. El seu llavors líder, Jorge Campos, ho va titllar d'"esperpent, atropellament absolut i total". Però a banda del grup afectat, Castells assegura que la frase de Thomàs va fer furor entre els diputats i que, fins i tot, se'n varen fer mems. "Encara ara, quan quelcom acaba a temps, deim 'apa, horari complert'", assegura.

Castells ofereix una altra anècdota que va tenir lloc durant la pandèmia. "Era un període en què podíem anar als plens els portaveus, i els diputats havien de votar telemàticament", explica: "El dilluns havien de deixar emès el vot". Més per Menorca, que en aquell moment era a l'oposició, estava en contra d'un decret del Govern i volia tombar-lo sumant amb la dreta, i a l'hora de votar alguns dels diputats de la bancada de la dreta no havien emès el vot telemàtic i es varen presentar al ple. "Thomàs els va dir que abandonassin el ple, perquè no podien votar", recorda: "Jo em vaig aixecar i li vaig dir: 'Vostè no pot impedir el vot a uns diputats aquí presents'". Després de dues hores deliberant, la Mesa va accedir a permetre'ls votar i Castells va guanyar la votació. "Saber molt bé el reglament serveix per a finalitats polítiques", explica.

"A l'escola han prohibit els mòbils... Mamà, has estat tu?"

La presidenta del Govern, Marga Prohens, va contar una anècdota familiar en el programa Al Dia d'IB3. "El meu fill ve un dia i em diu, 'Mamà, saps que a l'escola han prohibit els mòbils?'", va explicar la presidenta, remarcant que "ell no en té ni en tindrà". La resposta de Prohens va ser posar-se a riure. "'No em diguis que has estat tu, per favor, que no ho sàpiga ningú, perquè això és ridícul!'", li va dir el seu fill. Efectivament, el passat mes de gener, la Conselleria d'Educació va enviar instruccions als centres educatius per limitar al màxim l'ús dels mòbils a les aules.

Fer canviar tots els passadors del Parlament

La diputada del PP Maite Torrent va viure una mala estona a principi de novembre, però almenys no va ser en va. El seu cas va motivar els serveis del Parlament a canviar els passadors de tots els lavabos de l'edifici després del viacrucis que la diputada va patir després de quedar-hi tancada. "No duia el mòbil, vaig començar a demanar auxili, i tanta sort que vaig sentir algú que entrava al lavabo del costat, el dels homes", explica amb humor, encara que en aquell moment Torrent, que té claustrofòbia, passava pena. "Vaig picar la paret fort, em va sentir, i varen començar a aparèixer companys nostres i personal del Parlament", afirma. Hi devia haver una desena de persones intentant ajudar-la. "No hi havia manera de sortir", diu. Primer varen dur una escala, però era massa curta. En un moment donat, varen debatre si tomar la porta. Després, varen dur dues escales: "Una me la varen passar allà on jo era, i perquè hi pogués pujar varen haver de treure el fals sostre de dalt". "Vaig poder sortir-ne, tanta sort, i gràcies a això varen llevar els pius de totes les portes i varen posar una cosa més fàcil de tancar", conclou.

Trobar-se la batlessa de Santanyí... al riu Jordà

"És el batle? Idò nosaltres duim la batlessa... Maria!". El portaveu de MÉS, Lluís Apesteguia, assegura que es va trobar la batlessa de Santanyí, Maria Pons, a Israel. Viatjava amb uns amics (tots ells del partit) i, abans d'anar a Palestina, volia banyar-se al riu Jordà. "Tancaven a les 17 h, i hi arribàrem a les 16.30h", afirma. "Per banyar-te dins el riu has de llogar una túnica, però les llogaven fins a les 16h i, si no, no t'hi podies ficar", recorda. Va optar per banyar-s'hi intentant no ser descobert. Mentre duia a terme els seus plans, va sentir un grup que xerrava en mallorquí, tot de dones. "Sou de Mallorca?", els va demanar. Eren un grup parroquial dels Llombards, al qual s'havia afegit altra gent, com la mateixa Pons. Quan els demanaren si també eren del PP, Apesteguia va respondre que no, que eren de MÉS. "Bé, Jesús, sou mallorquins!", els respongueren les dones, assegura el diputat i batle de Deià.

En català socialdemòcrata i en castellà comunista

El portaveu del grup parlamentari del PSIB, Iago Negueruela, és gallec i aquesta és la seva llengua materna. D'ençà que ocupa càrrecs institucionals, fa cursos de català: "Quan era conseller, vaig començar a fer-lo servir més, per convicció política, però sobretot des que som portaveu del grup". Una vegada, es va posar nerviós a la tribuna i, sense adonar-se'n, va emprar els tres idiomes –català, castellà i gallec. "El català i el gallec tenen similituds, de vegades em passa", diu. Un avantatge de parlar en català és que, com que no domina tant l'idioma, això l'obliga a "pensar més les coses" abans de dir-les. "M'he d'aturar i parl més tranquil, sona més moderat", hi insisteix. Fins al punt que l'exconseller Martí March li va fer un comentari respecte d'aquest tema: "Em deia que quan parl en català sembl socialdemòcrata i en castellà un revolucionari comunista".

stats