Parlament
Política Parlament 04/06/2024

Eivissa es fa sentir al Parlament i podrà limitar l'entrada de vehicles

La Cambra aprova sense Vox una Proposició de Llei del Consell Insular per frenar el col·lapse de mobilitat

3 min
El president insular d'Eivissa, Vicent Marí

PalmaEl Consell d'Eivissa ha elevat aquest dimarts a ple una Proposició de Llei per poder limitar l'entrada de vehicles a l'illa. En el text, els populars argumenten que la situació de congestió de les carreteres és "preocupant". "El parc de vehicles a Eivissa s'ha incrementat un 255% entre 1996 (63.062 vehicles) i 2023 (160.835)", apunten en l'exposició de motius, que cita dades de l'Ibestat: un increment "molt superior al de la mitjana de les Illes", un 52,7%. La iniciativa ha rebut el suport de tots els grups excepte Vox, que ja fa setmanes que es desmarca del discurs del PP sobre posar límits al turisme.

La norma deixa en mans del Consell la possibilitat de posar un topall a l'entrada de vehicles, com ja es fa a Formentera a través de la Llei per la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l'illa que es va aprovar el 2019. La norma que des d'aquest dimarts inicia la seva tramitació parlamentària, una vegada s'aprovi definitivament, habilita el Consell Insular a establir restriccions temporals a l'entrada i circulació de determinats tipus de vehicles a motor, establir un nombre màxim de vehicles de lloguer que poden entrar anualment a l'illa i potenciar l'ús del transport públic i de la mobilitat sostenible.

"Es prohibeix l'afluència a l'illa d'Eivissa de tota mena de vehicles a motor, com també la circulació d’aquests vehicles per la xarxa viària de l’illa, inclòs l’estacionament, en el període de l’any que determini el ple del Consell Insular d’Eivissa a l’efecte d’ordenar els fluxos turístics", exposa en l'articulat. Queden exclosos de la prohibició els vehicles dels residents o els que tinguin un habitatge en propietat a l'illa, a més dels residents de Formentera, Menorca o Mallorca "que acreditin la necessitat habitual de desplaçar-se a Eivissa per raons laborals", els vehicles al servei de persones amb mobilitat reduïda, vehicles oficials, els de lloguer que tinguin una autorització específica i els vehicles de transport de béns i mercaderies. El Consell també tindrà potestat per limitar la circulació en determinades zones, i tindrà poder sancionador: en els casos més greus, podrà posar multes de fins a 30.000 euros.

El president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, ha insistit que al saturació de l'illa "és cada vegada més insuportable". Tot i assegurar que "la ciutadania eivissenca està orgullosa del progrés que suposa el turisme", cal trobar un "equilibri, una sostenibilitat ambiental, econòmica i social". "L'illa ja no pot suportar més aquesta pressió, es fa necessari posar en marxa mesures regulatòries", ha sentenciat.

El PSIB ha votat a favor de la Proposició de Llei després d'acordar amb el PP retirar una norma molt similar que es va admetre a tràmit la setmana passada. Un fet que tant MÉS per Mallorca com Més per Menorca han criticat, acusant el PSIB de voler obtenir protagonisme amb la presentació abans d'una norma que ja se sabia que la institució insular preparava. Sigui com sigui, la diputada Pilar Costa ha negat haver-se trepitjat sobre aquesta iniciativa: "No és un problema de foto, és un problema de por de la dreta quan veu la gent manifestar-se". La socialista ha insistit que el transport públic a Eivissa és "deficient", i ha criticat el PP per "dir que limita l'entrada de vehicles a Eivissa i a la vegada fer una amnistia a les construccions en sòl rústic, o permetre que es puguin fer pàrquings per vehicles a platges i sòl rústic".

Des de MÉS per Mallorca, Ferran Rosa, ha lamentat que la norma no s'apliqui també a Mallorca. "Aquesta llei dota els consells insulars d'eines, a Mallorca no podem decidir?", s'ha demanat: "Ho hem de delegar tot a la mesa de turisme, on participen els rent a car?". Per la seva banda, el diputat Josep Castells ha apuntat contra "la falta de projecte del PP de les nostres illes". "Ara que tenim les carreteres saturades, diuen que és falta de gestió", ha etzibat.

Vox acusa el PP de deixar-se "arrossegar per ideologies d'altres"

"Hi ha formacions que es deixen arrossegar per ideologies d'altres grups", ha dit la diputada de Vox, Patricia de las Heras, en defensar el seu vot contrari a la Proposició de Llei, en referència al PP. De las Heras ha defensat que la limitació dels vehicles és "un atac a la Constitució, que garanteix el dret a la lliure mobilitat". La diputada també ha llançat un advertiment al PP: "L'article 17 del nostre acord de govern estableix un compromís d'apostar pel sector turístic i lluitar contra la turismofòbia". "Instam que es promoguin solucions de gestió, no de prohibició", ha remarcat.

stats