Parlament

L'aprovació del sostre de despesa confirma la reconciliació de PP i Vox

L'extrema dreta s'absté i permet l'aprovació de la passa prèvia als pressupostos

Antoni Costa aquest matí al Parlament
22/10/2024
3 min

PalmaEl Govern ha aconseguit aprovar el sostre de despesa al Parlament. És la primera prova del cotó que confirma que el PP continua comptant amb Vox com a soci després que Santiago Abascal dinamités l'acord d'investidura. És la demostració, també, que l'estratègia de la presidenta Marga Prohens de salvar la presidència de Vox al Parlament a canvi de refer ponts amb l'extrema dreta ha fet efecte. La llei és la passa prèvia per tirar endavant els pressupostos de 2025, el segon gran repte que l'Executiu afronta aquesta tardor. S'hi afegeix l'aprovació de la llei de simplificació administrativa, en tramitació parlamentària.

"Aquest és un Govern estable i responsable", ha assegurat el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Antoni Costa, que ha insistit en la voluntat que els comptes entrin en vigor dia primer de gener. Costa ha agraït el suport de Vox, el diputat per Formentera, Llorenç Córdoba, i els dos diputats no adscrits Agustín Buades i Xisco Cardona. El vicepresident ha destacat l'increment de 197,4 milions d'euros (el 3,1%) del sostre de despesa per a 2025, que serà de 6.562,9 milions d'euros. "Lluny de complir-se els mantres de l'esquerra, sí: es poden abaixar els imposts, augmentar la despesa en els serveis públics essencials i a la vegada sanejar els comptes i reduir el deute viu", ha assegurat. El vicepresident ha insistit que "els doblers, on millor són és a les butxaques dels ciutadans: els imposts han de ser els mínims possibles".

A les portes de la reunió de la presidenta, Marga Prohens, amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, el pròxim divendres, Costa ha reivindicat la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic. I ha insistit, "davant l'alarmisme" de l'esquerra, que el Govern no perdrà recursos dels fons europeus. Justament, el portaveu del grup parlamentari del PSIB, Iago Negueruela, li ha retret que presenti "dos-cents milions més de pressupost perquè no ha executat els fons europeus". "No són capaços de gestionar-los", ha etzibat.

Vox ha justificat la seva abstenció pels "avanços significatius" en qüestions com la immigració irregular i la política lingüística, encara que no els ha concretat. La portaveu del grup, Manuela Cañadas, ha avançat que les negociacions continuen, i ha demanat mesures "concretes i decisives" en aquests àmbits, així com en d'altres com la derogació definitiva de la Llei de Memòria i l'impuls del pla de lliure elecció de llengua.

L'esquerra assenyala els pactes amb els "trànsfugues"

Les crítiques de l'esquerra s'han centrat a carregar contra els suports del PP. "Veurem 25 vots a un costat, 25 a l'altre, i desempaten els trànsfugues: aquesta és l'estabilitat democràtica a què feia referència?", ha qüestionat Negueruela. El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, també ha lamentat l'aprovació del sostre de despesa de la mà de "trànsfugues". També ha criticat les polítiques fiscals del PP: "Proposen fer retallades fiscals en el moment en què l'economia va bé, però apujar impostos quan va malament".

Des de Més per Menorca, la diputada de Més per Menorca, Joana Gomila, ha tornat a allargar la mà per negociar els comptes al PP, si aquest renuncia a pactar amb Vox. "Enguany ja no tenen el pacte, però encara continuen fent cas i negociant amb Vox", ha reblat. "Les polítiques que Vox voldrà que apliquin, el que fan és suprimir drets humans", ha afegit la diputada d'Unides Podem Cristina Gómez.

Costa: "Ni trànsfugues ni hòsties"

Costa ha reaccionat a les acusacions del PSIB sobre els diputats no adscrits de manera brusca. "No té dret a anomenar-los trànsfugues ni hòsties", ha afirmat. Els socialistes han demanat al president del Parlament, Gabriel Le Senne, que cridés l'atenció al conseller per emprar aquesta expressió. Finalment, Costa s'ha disculpat per aquestes paraules.

stats