Parlament

L'enfrontament entre el PSIB i Vox s'endureix, amb el PP com a espectador

L'actuació de Le Senne per les camisetes de les Roges continua generant polèmica a la Mesa del Parlament

Le Senne, Garrido i Costa a l'hemicicle
17/10/2024
3 min

PalmaS'endureix la guerra entre el president del Parlament, Gabriel Le Senne (Vox) i les membres de la Mesa del PSIB, Mercedes Garrido i Pilar Costa. L'expulsió per part de Le Senne de les dues diputades per dur camisetes de les Roges del Molinar al ple, sense consultar els serveis jurídics de la Cambra, va indignar tota l'esquerra. Davant això, el PSIB ha registrat dos escrits de queixa. Però Vox continua maniobrant i el president del Parlament vol intentar fer una modificació del reglament per restringir el concepte d'"institucionalitat". Mentrestant, el PP llança pilotes fora i evita posicionar-se. La presidenta Marga Prohens s'ha limitat a demanar que "tothom es faci responsable" d'una situació "lamentable", en declaracions als mitjans de comunicació.

El lletrat major del Parlament va exposar en Junta de portaveus que l'expulsió de les dues socialistes no va ser adient perquè no hi ha cap article concret en el reglament de la Cambra que li doni la raó. A més, tal com varen explicar dimecres els portaveus dels grups, també va traslladar el malestar del cos de lletrats per no haver pogut indicar com procedir durant el ple. El motiu és que en el recés que va fer Le Senne per debatre la situació amb els portaveus, tots menys la de Vox, Manuela Cañadas, varen sol·licitar convocar el lletrat major, una petició a la qual el president es va negar.

La resposta del líder de la Cambra ha estat estudiar la manera d'afegir al reglament del Parlament un annex que obligui els membres de la Mesa a mantenir una "major institucionalitat" a la Cambra. Le Senne considera que les diputades no poden exhibir símbols que afectin la "neutralitat" del seu càrrec, encara que el reglament no especifica res al respecte i hi ha precedents de representants de la Mesa que en el passat han lluït símbols i pancartes. "M'agradaria que sortís d'aquí una major institucionalitat del ple", ha assegurat Le Senne en declaracions a IB3. No obstant això, per dur endavant la seva actuació necessitaria el suport del PP. Fonts del grup parlamentari popular no tanquen la porta a aquesta possibilitat, però eviten donar-hi suport: "Si es presenta cap proposta, ja es valorarà".

El PSIB denuncia una "vulneració de drets constitucionals"

En paral·lel, el PSIB ha exigit al PP que "deixi de fer costat" a Le Senne i es posicioni de part del pronunciament dels lletrats, en paraules de Garrido. Els socialistes han registrat dos escrits de queixa al Parlament, un dirigit a la Mesa i l'altre a la Junta de portaveus, perquè consideren que es va produir una "vulneració dels drets constitucionals" de les dues diputades quan se les va expulsar. La vicepresidenta segona de la Mesa ha reclamat al PP, a més, que destitueixi Le Senne: "No pot continuar ni un minut més al capdavant d'una institució que està en una crisi contínua, amb un president que arrossega el nom del Parlament".

En l'exposició de motius, Garrido i Costa defensen la "falta de justificació jurídica" de Le Senne per expulsar-les, i recorden la seva actuació en el ple del passat 18 de juny, quan va esqueixar una fotografia de Les Roges del Molinar en ple debat parlamentari. Uns fets pels quals està investigat per un possible delicte d'odi. El PSIB considera en el text que la decisió d'expulsar-les va ser "absolutament arbitrària" –perquè el reglament no ho contempla– i "desproporcionada".

"La potestat que l’article 33 [del reglament] atorga al president del Parlament no és absoluta", defensen en el text. Insisteixen, a més, que Le Senne "ha interpretat i executat el reglament de forma arbitrària confonent la seva voluntat i la seva persona amb el que implica exercir la presidència". Pel que fa a la neutralitat de la Mesa que reivindica el dirigent de Vox, el PSIB remarca que no hi ha cap precepte legal o reglamentari que reculli aquesta qüestió, encara que el lletrat major sí que va remarcar recentment que es pressuposa una neutralitat als membres de la Mesa. A més, adverteixen que si la vulneració dels drets de les socialistes no es reconeix, acudiran al Tribunal Constitucional (TC), i reclamen a la Junta de portaveus que es reuneixi per declarar la "improcedència i inadequació" de l'actuació de Le Senne.

stats