Parlament

El PP no es planteja la remoció de Garrido i Costa tot i l'intent de Le Senne

El president del Parlament vol presentar un escrit de remoció de les diputades per exhibir les camisetes de Picornell

Le Senne, Garrido i Costa dimarts al ple
4 min

PalmaEl president del Parlament, Gabriel Le Senne, ha plantejat a la Mesa la possibilitat de presentar un escrit de remoció de la vicepresidenta i la secretària segones de la Mesa Mercedes Garrido i Pilar Costa per exhibir les camisetes d'Aurora Picornell en exercici d'aquest càrrec. Per fer-ho, necessita el suport de Vox -que ja li ha garantit- i el PP. Amb tot, el portaveu popular Sebastià Sagreras ha remarcat que l'escenari ara com ara no és damunt la taula, i ha insistit que, de moment, no el contemplen.

El popular ha defensat que Le Senne ha posat aquesta possibilitat damunt la taula perquè "havia entès que els portaveus del PSIB l'havien amenaçat amb una altra remoció" i ell ha respost amb una altra amenaça. Amb tot, fonts de l'equip del president han confirmat a l'ARA Balears que s'estava estudiant la possibilitat.

El ple es va suspendre aquest dimarts després d'un nou xoc entre el líder de la Cambra i les membres de la Mesa del PSIB, que es varen negar a llevar-se les camisetes amb la imatge de les Roges del Molinar, o bé anar a ocupar els seus seients de diputades just abans que es debatés la derogació de la Llei de memòria democràtica. Segons expliquen fonts de l'equip de Le Senne, el president argumenta que han faltat a la neutralitat i al decòrum requerits a la Mesa com a argument per expulsar-les del càrrec.

En cas d'aconseguir el suport del PP, la remoció de Garrido i Costa es votaria a la Mesa i, si tira endavant, passaria posteriorment al ple –aquest va ser precisament el camí que va seguir la sol·licitud de remoció de Le Senne que varen presentar el PSIB i MÉS per Mallorca. L'esquerra considerava que el president de la Cambra havia de ser cessat per haver esqueixat durant el ple una fotografia de Les Roges del Molinar que Garrido s'havia negat a desenganxar del seu ordinador portàtil. Amb tot, el PP va votar a favor de mantenir Le Senne en el càrrec.

Fonts del PSIB i Més per Menorca asseguren que el lletrat del Parlament ha assenyalat que Le Senne no es va atendre a dret quan va expulsar Mercedes Garrido i Pilar Costa. Els articles 118 i 119 del reglament del Parlament són els que permeten al president de la Cambra cridar a l'ordre i, en darrera instància, expulsar de la sessió els diputats. Segons el reglament, els diputats poden ser cridats a l'ordre si fan servir expressions ofensives, si dificulten les deliberacions de la Cambra, si interrompen i alteren l'ordre de les sessions i si fan ús de la paraula quan se'ls hi ha retirat.

"El lletrat oficial major no considera que els fets que es varen produir fossin d'una gravetat tan gran com perquè es prengués la decisió d'expulsar dues diputades de l'hemicicle", ha explicat el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells. A més, el lletrat s'ha queixat en la reunió de la Junta de Portaveus perquè no se li va permetre donar la seva opinió sobre els fets que s'estava produint. No obstant això, el PP ha destacat que el lletrat major també s'ha referit a la necessitat d'atenir-se a la neutralitat de la Mesa.

Vox: "Ell lletrat dona la seva opinió, nosaltres en tenim una altra"

La portaveu de Vox, Manuela Cañadas, ha garantit el suport del grup parlamentari a la intenció de Le Senne de fer fora Garrido i Costa. Tot i admetre que el lletrat major ha informat que no hi ha un article específic que reguli la neutralitat invocada per Le Senne, ha defensat la "costum de la Mesa de mantenir el decòrum, l'educació i el respecte al Parlament", malgrat que hi ha precedents de membres de l'òrgan rector de la Cambra exhibint símbols. "El lletrat ha dit que és interpretable, ell dona la seva opinió, però nosaltres en tenim una altra", ha dit Cañadas, encara que ha admès que Vox no ha demanat opinió a cap altre lletrat de la Cambra.

"El que seria saludable i bo per la Cambra és que dimarts que ve la senyora Garrido canviï la seva actitud i tingui el comportament neutral que han de tenir els membres de la Mesa", ha reblat per la seva banda Sagreras.

Un "espectacle lamentable"

El PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem han reclamat la dimissió de Le Senne durant la reunió a la Junta de Portaveus. Garrido ha anunciat la presentació d'un escrit de queixa per l'actitud de Le Senne. "Demanarem que s'entengui com un acte que lesiona els drets fonamentals de Costa i meu", ha exposat. "Tots vàrem poder veure com d'una manera arbitrària el president del Parlament ens va expulsar", ha insistit. Si Vox s'entesta en intentar fer-les fora, ha dit, acudiran al Tribunal Constitucional. "El debat és molt més profund del que pensam", ha dit Costa al seu torn: "Hi ha un partit i un president que s'erigeix en Sheriff polític d'aquest Parlament democràtic".  

"La portaveu de Vox no havia estat ben formulada, i les crides a l'ordre no varen estar fonamentades", ha considerat el portaveu ecosobiranista, Lluís Apesteguia: "És inacceptable que s'expulsi algu per dur una camiseta d'una víctima". Per la seva banda, la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha dit que Le Senne "és la persona menys neutral del Parlament".

Castells ha considerat el xoc entre Le Senne i les diputades del PSIB un "espectacle lamentable". "El president del Parlament ha quedat desautoritzat per exercir el seu càrrec: no només per expulsar dues diputades, és que és absolutament incapaç de mantenir l'ordre a l'hemicicle", ha insistit. En paral·lel, ha criticat el PSIB pel que considera una "instrumentalització amb finalitats polítiques" de la imatge de víctimes de la repressió.

stats