Parlament
Política Parlament 03/09/2024

El PP blinda Le Senne i cerca la reconciliació amb Vox

Els populars permeten amb la seva abstenció la continuïtat del president del Parlament

4 min
Le Senne aquest dimarts al Parlament

PalmaMarga Prohens ha mantingut la incògnita fins al darrer minut, però finalment ha complert les previsions de totes les parts. Gabriel Le Senne continuarà essent president del Parlament. El PP li ha donat suport mitjançant una abstenció clau en la votació i ha tombat la iniciativa de l'esquerra per destituir-lo per l'article 39 del reglament. És a dir: per "negligència notòria i greu" en haver esqueixat una fotografia de les Roges del Molinar en ple debat parlamentari. La decisió dels populars de mantenir Le Senne un mes i mig després del trencament del pacte de governabilitat signat entre el PP i Vox dona pistes sobre com encaren el nou curs polític. Tot i el cop de porta de Santiago Abascal i les crítiques constants de Vox al PP, Prohens no veu alternativa a continuar cercant aliances amb l'extrema dreta. En depenen lleis cabdals pel Govern, com el Decret de simplificació administrativa, que difícilment obtindria el suport de l'esquerra.

El portaveu del PP, Sebastià Sagreras, ha criticat l'actitud de Le Senne, però també el PSIB, que va proposar als populars votar el seu candidat a la presidència si accedien a fer fora el dirigent de Vox. "No ens podem creure aquesta iniciativa falsa del PSIB, i em sap greu pels seus satèl·lits", ha dit en referència a MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem. "No podem donar suport al senyor Le Senne, esper que d'això n'aprengui, el Parlament no és seu", ha exposat Sagreras: "Tampoc podem donar suport a aquesta iniciativa del PSIB". Per tant, ha defensat l'abstenció del seu grup, encara que a la pràctica això implica sostenir el president del Parlament, ja que per destituir-lo és necessari el vot d'una majoria qualificada de la Cambra.

En la seva intervenció, Sagreras s'ha referit a la ruptura de l'acord d'investidura, i ha lamentat que Abascal l'ordenàs de manera "unilateral". "El PP no té cap compromís de donar suport a Le Senne a la presidència del Parlament", ha defensat, insistint que a partir d'ara Prohens governarà "en minoria, en solitari, llei a llei i iniciativa a iniciativa". Amb tot, permetre la continuïtat de Le Senne suposa oferir una mà estesa per fer-ho als seus socis. Com també el fet que els díscols de Vox hagin votat a favor de la continuïtat del president. Són l'opció B per al PP si es certifica el bloqueig absolut de Vox a totes les iniciatives.

Així, els diputats díscols de Vox Sergio Rodríguez i Idoia Ribas, que no han aplaudit les intervencions de la portaveu del seu grup, Manuela Cañadas, han mantingut la disciplina del partit. També els exdiputats de Vox, i ara no adscrits, Xisco Cardona i Agustín Buades han respectat Le Senne. Buades, de fet, ha assegurat que considera que el president hauria de dimitir, però no ser destituït per esqueixar les imatges de les Roges del Molinar.

Le Senne es defensa: "No som un feixista"

Le Senne s'ha defensat per primera vegada en seu parlamentària de les crítiques. El líder de la Cambra ha explicat la seva actuació en el debat de derogació de la Llei de memòria democràtica, en què va ordenar a les membres de la mesa del PSIB, Mercedes Garrido i Pilar Costa, que retiressin els cartells de les Roges del Molinar que havien enganxat als seus ordinadors. Quan s'hi varen negar, ell va perdre els nervis i va arrencar la fotografia de l'ordinador de Garrido. "Si Garrido hagués acatat la meva decisió, el full hauria quedat intacte", ha dit, insistint en el fet que trencar la fotografia va ser "accidental i inintencionat". "No som un feixista", ha remarcat.

El president del Parlament ha fet una cronologia dels fets de fins a deu punts, en què ha carregat contra Garrido i Costa per haver faltat a la neutralitat requerida a la Mesa, encara que ha admès que el reglament no especifica res al respecte. No ha estat fins al punt desè en què s'ha referit al fet concret pel qual l'esquerra en reclama la destitució: el fet d'esqueixar la fotografia amb un gest brusc i en ple debat parlamentari. "Han organitzat una campanya d'assetjament contra mi basada en la mentida, la difamació, la calúmnia i fins i tot l'ús polític de la justícia", ha lamentat. Li ha donat suport des de la seva bancada (aquest dimarts no ha ocupat el seient de la presidència) la portaveu del grup de Vox, Manuela Cañadas, que ha descrit Le Senne com "el president més imparcial de la història de les Balears" i ha acusat l'oposició de fer "una cacera de bruixes".

Negueruela, al PP: "No acceptin el xantatge de la ultradreta"

El portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha intentat convèncer el PP assegurant que votaria un president popular "amb el cap alt" si fos per fer fora Le Senne. "No acceptin el xantatge de la ultradreta", ha exposat el socialista, que ha insistit que l'abstenció implica "mantenir el president del Parlament que en uns dies haurà de comparèixer com a investigat". Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha assenyalat la "submissió" de Le Senne a les directrius de l'executiva estatal de Vox. "S'estan refermant en la nefasta decisió que ens va dur als fets del 18 de juny, dels quals vostès són els únics responsables", ha dit al PP en referència al ple en què Le Senne va esqueixar les imatges. En el mateix sentit, el diputat de Més per Menorca, Josep Castells, ha apuntat a tres arguments per destituir Le Senne: la seva actitud el 18 de juny, el valor simbòlic d'ofendre la figura de Picornell i la gestió de la sol·licitud de remoció, amb la intervenció en les decisions del propi afectat. Al seu torn, Cristina Gómez, de Podem, ha tornat a demanar a Le Senne que dimiteixi, i ha instat els diputats a "no tolerar la intolerància".

stats