Parlament

La llei de conciliació impulsarà escoletes a centres de treball

Un dels objectius de la norma és pal·liar les desigualtats salatrials entre homes i dones

Escoleta Es Pouet, a Alaior.
21/10/2024
2 min

PalmaLa llei de conciliació del Govern inicia la tramitació parlamentària, amb mesures com l'obertura d'escoletes els horabaixes, els dissabtes i durant les vacances; un banc d'hores per als treballadors a les empreses; el foment de l'autonomia horària del personal; i el foment d'escoletes laborals en els centres de treball, per acollir els nins dels empleats d'una o diverses empreses i facilitar-ne la productivitat. La norma també inclou la promoció del teletreball i orientació sobre bones pràctiques per afavorir la conciliació. A més, l'Executiu vol impulsar "fórmules de resolució extrajudicial de conflictes laborals en matèria de conciliació".

La llei també planteja que les empreses eliminin les desigualtats salarials entre treballadors, les quals són fruit de les desigualtats a l'hora de repartir la càrrega de la conciliació –sol recaure més sobre les dones. La norma preveu mesures per "afavorir la reincorporació de la dona al treball després de la suspensió del contracte per naixement, adopció, guarda, acollida o cura del menor", i també implementarà "ajudes a entitats privades que introdueixin en el seu conveni col·lectiu, pacte d'empresa o pla d'igualtat, mecanismes per a la racionalització dels horaris", tal com ha detallat l'Executiu en un comunicat. Un altre objectiu és impulsar la "presència de dones en llocs de responsabilitat" i "promoure la paritat en els òrgans de selecció i participació", a més d'implantar eines per detectar la "discriminació retributiva". En paral·lel, l'Administració haurà d'incentivar la "contractació de dones en els sectors on estan infrarepresentades". A més, la llei establirà incentius per a les entitats privades que transformin els "contractes indefinits a temps parcial formalitzats amb dones en contractes a temps complet".

Deduccions fiscals

Pel que fa als serveis socials, el text planteja incrementar la xarxa de centres de dia i residencials per a persones depenents, com també crear més places d'escoleta. També preveu ajudes per les despeses derivades de "la utilització de serveis complementaris d'atenció i cura dels menors", a més de "deduccions fiscals sobre el tram autonòmic de l'IRPF amb aquesta finalitat". Una deducció que s'afegeix a les bonificacions fiscals relacionades amb la cura de nins i persones depenents que ja va anunciar l'Executiu. Per tirar endavant aquestes iniciatives, el Govern aprovarà plans autonòmics periòdics (el primer, dotze mesos després de l'aprovació de la llei) concretant els objectius de la norma. També ho hauran de fer els consells insulars i els municipis de més de 20.000 habitants.

stats