Parlament
Política Parlament 07/02/2024

Els lletrats rebutgen l'expulsió de Le Senne i De las Heras per un defecte de forma

El grup dels cinc díscols s'hauria de tornar a reunir per treure'ls definitivament

2 min
Gabriel Le Senne aquest dimecres arribant al Parlament

PalmaGabriel Le Senne i Patricia de las Heras continuen formant part del grup parlamentari de Vox i els cinc díscols hauran de tornar a iniciar el procediment per expulsar-los. Els lletrats han inadmès la seva expulsió en un informe, per un defecte de forma, segons informen fonts coneixedores. Per tant, per ara, Le Senne es manté al grup parlamentari i no cessarà en el càrrec de president. Fonts de la direcció estatal de Vox asseguren que la pilota és ara a la teulada dels cinc rebels: poden reiniciar el procediment d'expulsió per subsanar l'errada formal o bé apostar per reconduir les relacions amb la cúpula.

Segons l'informe dels lletrats a què ha tingut accés l'ARA Balears, els juristes rebutgen l'argumentació de Le Senne i De las Heras (per exemple, defensaven que els cinc díscols que els havien expulsat havien estat posteriorment suspesos de militància) i insisteixen que les consideracions de la Mesa s'han de circumscriure estrictament a la "concurrència dels requisits formals". En aquest sentit, tot i que consideren que l'acord dels cinc díscols per expulsar els seus dos companys de grup va ser indubtablement adoptat "per la majoria absoluta dels membres de Vox", aquest acord conté errors de forma. Un d'ells, "no subsanable": "La falta d'acreditació d'una convocatòria de reunió del grup parlamentari amb un punt de l'ordre del dia específicament referit a les expulsions" dels dos diputats. Aquesta deficiència formal comporta que la Mesa no pugui "donar-se per assabentada" de l'expulsió i, per tant, aplicar-la. Els díscols hauran de tornar a convocar una reunió formal, incloent aquest punt en l'ordre del dia, per poder fer fora els dos diputats del sector oficialista.

Tots els grups poden presentar candidat si cessa Le Senne

La Mesa del Parlament, que es troba reunida en aquests moments, ha rebut, a més, un segon informe a què ha tingut accés l'ARA Balears. Estableix el procediment per cobrir la vacant al càrrec de president de la Cambra durant la legislatura. El text elaborat pels juristes estableix que, en cas del cessament de Le Senne, tots els grups podrien presentar candidat. Per tant, obre la porta a l'opció que el PP pugui presentar el seu propi candidat si la crisi a Vox no es resol, com va explicar l'ARA Balears. "La facultat de proposar candidat correspon a qualsevol dels grups parlamentaris presents a la Cambra; així resulta dels precedents existents en aquest Parlament; de la necessitat de donar efectivitat al principi de representativitat de la majoria parlamentària", expressen en el text els lletrats.

stats