Parlament

Més despesa, menys impostos i un tren: els anuncis de Prohens en el debat de política general

La presidenta del Govern posa més d'una quinzena de mesures damunt la taula

Marga Prohens durant la primera jornada del debat de política general.
01/10/2024
5 min

PalmaL'oposició ha qualificat de previsible i poc concret el discurs del debat de política general de Marga Prohens. Amb tot, la presidenta ha fet nombrosos anuncis a futur en la primera sessió del debat, que continuarà aquest dimecres amb el torn dels grups parlamentaris. A l'espera de conèixer-ne més detalls, aquestes són les principals novetats que ha plantejat la cap de l'Executiu. Però el dubte plana sobre aquestes iniciatives, perquè la popular desconeix a hores d'ara si podrà comptar amb els suports necessaris per tirar-les endavant.

Un decret de mesures urgents contra la congestió turística

El Govern ha avançat que el pròxim febrer aprovarà un decret llei de mesures urgents per fer front a la "congestió turística". "El malestar dels residents per les externalitats del turisme és cada vegada més unànime i transversal", ha admès Prohens des del faristol del Parlament, i ha assenyalat que el Govern no pot ignorar les manifestacions contra la saturació d'aquest estiu. "No ens podem posar de perfil", ha dit. Malgrat que, com va publicar l'ARA Balears, la Mesa de sostenibilitat no preveu finalitzar les seves conclusions fins a finals de 2025 com a prest, Prohens ha promès mesures abans de la pròxima temporada turística.

La línia de tren de Palma a Llucmajor

Aquest octubre sortirà a exposició pública el projecte del nou tren de Palma a Llucmajor, amb aturada a l'aeroport. La presidenta ha assegurat que es preveu una demanda anual de 7,5 milions d'usuaris, i que connectarà el centre de Palma amb l'hospital de Son Llàtzer, l'aeroport de Son Sant Joan i un aparcament dissuasiu que s'habilitarà al polígon de Son Oms. En matèria de mobilitat, el Govern ha anunciat que aportarà fons als consells insulars per l'execució de projectes com el primer tram del segon cinturó de Palma, la general de Menorca o la reforma de la E-10 a Eivissa. També s'aprovarà una modificació de les concessions de busos del TIB per al període de 2024 a 2030, amb un augment del pressupost de 150 milions.

S'incrementa el sostre de despesa en 200 milions d'euros

La presidenta ha anunciat un increment del sostre de despesa de 200 milions d'euros per al 2025: per tant, la xifra total serà d'uns 6.566 milions d'euros. 

Deduccions fiscals per als autònoms

Prohens vol equiparar els autònoms amb les famílies nombroses i monoparentals en les deduccions fiscals vinculades a la conciliació. La presidenta va assegurar que continuarà abaixant impostos "durant tota la legislatura".

Ampliar el calendari de vacunació

A més de la vacunació contra la bronquiolitis dels lactants, el Govern inclourà la immunització contra el rotavirus en el calendari de vacunació en el primer trimestre de 2025. També iniciarà un pla pilot de vacunació als centres escolars contra la grip. Hi participaran una vintena de centres i afectarà 2.900 infants d'infantil, de 3, 4 i 5 anys. També ampliarà els programes de cribratge actius, entre els quals el cribratge de cèrvix o amb el cribratge de pulmó dins el projecte Cassandra.

Pla Estratègic de Salut Mental

Prohens s'ha marcat la prioritat durant el pròxim any de captar psicòlegs clínics per cobrir les places previstes a Atenció Primària. El Govern presentarà el nou Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears abans que acabi l'any. També ha avançat que abans que acabi l'any es licitarà el concurs d'idees per al nou Centre de Salut de Ciutadella; i s'iniciarà la creació del Centre de Salut de Formentera.

Marga Prohens, al ple del Parlament

EBAU comuna

La presidenta ha assegurat que ha acordat amb altres deu comunitats on governa el PP la posada en marxa d'una prova d'accés a la universitat (EBAU) comuna. És possible que coincideixin en dates i estructures, i l'examen, segons ha dit, serà més exigent amb l'ortografia, de manera que es restarà més nota per cada falta.

Pla d'infraestructures educatives

"Després d'un any en què el conseller ha visitat tots i cadascun dels centres per conèixer-ne la realitat, ja tenim sobre la taula un pla d'infraestructures educatives pensat per als pròxims deu anys.", ha explicat Prohens. Compta amb una inversió de 150 milions d'euros per aquesta legislatura. A llarg termini, preveu la creació de 77 nous centres, 60 ampliacions i 158 reformes. Entre els projectes a curt termini hi ha l'escola nova de sa Pobla i l'Institut de Son Ferriol.

Llei d'atenció primerenca

La Conselleria d'Educació fa feina en una llei d'atenció primerenca destinada a atendre millor els infants amb discapacitat, dependències o dificultats en el seu desenvolupament, encara que la presidenta no n'ha donat més detalls.

Creació d'una Escola Balear de Seguretat Pública

La presidenta no ha estalviat retrets cap a la delegació del govern espanyol a les Illes, a qui ha acusat d'inacció davant la percepció d'inseguretat que hi ha al carrer. En aquest context, ha anunciat que abans d'acabar l'any, el Govern licitarà les obres de la futura Escola Balear de Seguretat Pública, per cobrir les plantilles de policia local a les Illes.

Llei d'indústries culturals

La cap de l'Executiu ha anunciat que, en l'àmbit cultural, es fa feina en una futura Fira Internacional d'Art Contemporani a Palma. En paral·lel, ha explicat que en els pròxims mesos duran al Parlament la llei d'indústries culturals. Encara que no ha concretat en què es traduirà aquesta norma, respon a una reivindicació del sector: les empreses que es dediquen a la cultura a les Balears són més de 3.600, i no tenen una regulació específica. A més, ha anunciat la posada en marxa del projecte de la Casa de l'escriptor a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics.

16 milions d'euros per la digitalització de l'administració

El Govern també ha anunciat que en les pròximes setmanes presentarà el Pla de Digitalització, amb una inversió de 16 milions d'euros, per digitalitzar l'administració.

Un segon decret de simplificació administrativa

Amb la tramitació de la llei de simplificació administrativa en marxa al Parlament, Prohens ha anunciat la voluntat del Govern és aprovar un segon decret de simplificació abans d'acabar 2025.

La presidenta ha anunciat, també, que abans que acabi el 2024 es posarà en marxa la Unitat Acceleradora de Projectes per la "captació d'inversions i l'agilització en la tramitació de projectes estratègics per la transformació de les Illes".

Millora de les depuradores

La Conselleria de la Mar i del Cicle de l'Aigua iniciarà els projectes de millora de les depuradores a Felanitx, sa Pobla, Portocolom, es Mercadal i la de la Platja de Muro. També construirà un nou dipòsit d'aigua dessalada a Formentera i es durà a terme la reforma integral de la seva depuradora i dessaladora, així com una nova dessaladora de Maó-Sant Lluís, i l'ampliació de la dessaladora de Santa Eulària des Riu. A més, s'instal·laran sistemes de control de pous i dispensadors d'aigua dessalada a Eivissa.

Pla de xoc d'habitatge

Prohens ha assegurat que es treballa en un pla de xoc d'habitatge que, en la primera fase, ha de permetre la sortida al mercat de més de 7.000 habitatges de lloguer social o a preus limitats. Es basa en el desplegament del decret d'emergència d'habitatges, la posada a disposició dels ciutadans de noves promocions públiques d'habitatge de l'IBAVI, i el programa de Lloguer Segur. A través d'aquest programa, ha explicat la presidenta, els propietaris podran cobrar les rendes del lloguer de manera anticipada, i es garantirà la devolució de l'immoble en bon estat. Els beneficiaris, ha dit, hauran de comptar amb almenys cinc anys de residència a les Illes, un fet que la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha criticat.

Llei balear d'habitatge

L'Executiu també treballa per l'aprovació d'una nova llei balear d'habitatge el 2025. "Endurirem les sancions contra l’ocupació il·legal d'habitatges, amb mesures com la consideració de l’ocupació com a infracció molt greu", ha dit la presidenta: "La propietat privada es defensa i l’ocupació es persegueix".

stats