"No sé si hem suspès l'autonomia": cronologia del desgavell del PP amb la seva llei estrella
Els populars varen aprovar en cinc minuts les esmenes més agressives de Vox
Palma"No sé si hem suspès l'autonomia", murmura un diputat de Vox que surt de l'hemicicle amb els ulls esbatanats. Ningú acaba d'entendre què ha passat. Són les 16.40 h de l'horabaixa de dimarts, 26 de novembre, i fa més de set hores que els diputats són al ple, sense que se n'hagi fet cap recés. En el darrer minut, el PP ha comès un error garrafal: ha votat a favor del primer paquet d'esmenes de Vox. "El bloc en què teníem la guàrdia baixa, perquè eren les esmenes més boges de l'extrema dreta i de cap manera pensàvem que el PP les aprovaria", rememora un diputat d'esquerres. Però la portaveu adjunta, Marga Duran, ha indicat el sentit del vot equivocat a tota la bancada popular. "Sí!", ha cantat, i tots els parlamentaris del PP han votat que 'Sí'. Amb una excepció: la de la defensora del text en el ple, Margalida Pocoví. Tan sols el seu seient s'il·lumina de color vermell al panell dels resultats.
L'equivocació de Duran
'Sí' a eliminar el català com a requisit dels funcionaris, 'Sí' al fet que la llengua pròpia deixi de ser la llengua vehicular a l'educació, 'Sí' a llevar ajudes als migrants i 'Sí' a poder construir en Àrees Naturals d'Especial Interès (ANEI) d'Eivissa i Formentera. Les propostes més destructives de la formació d'extrema dreta. L'error de Duran només dura uns segons: el temps que triguen la presidenta Marga Prohens i el vicepresident, Antoni Costa, a girar-se cap a ella visiblement contrariats. És la votació de la Llei de simplificació, que afecta una cinquantena de normes de totes les conselleries. És la mesura estrella del Govern, que ja n'ha hagut de posposar l'aprovació dues setmanes per fer rectificacions sobre les construccions en zones inundables.
La portaveu adjunta del PP s'autoesmena tot d'una i crida 'No!'. Però més que una correcció, aquest crit ja es rep com un lament. Els diputats del PP han premut el botó, tots a l'una. El guió de votació és complex de seguir, les esmenes estan numerades, i els diputats, en aquests casos, sovint no saben ben bé què estan votant: segueixen les indicacions dels portaveus de cada grup. El programa de votació continua endavant sense que ningú, tret de les primeres espases del PP, doni mostres d'haver-se assabentat de la magnitud dels fets. Només els diputats de MÉS per Mallorca Lluís Apesteguia i Maria Ramon, que s'havien ordenat les esmenes afegint-hi un breu títol a cadascuna, contemplen l'escena amb les mans al cap. Comencen a comprovar els números.
"Ha estat un error. Ha estat un error"
El desastre es desencadena en escassos cinc minuts: entre les 16.35 h, quan Duran crida 'No!', i les 16.39 h, quan ja no hi ha res a fer i el president del Parlament, Gabriel Le Senne, proclama l'aprovació de la llei amb les esmenes de Vox incloses. Entremig, el portaveu del PP, Sebastià Sagreras, fa un intent d'aturar la votació i demana un recés. "Digues per què, digues per què", li insisteix Duran, però Sagreras s'hi nega, segurament perquè no vol desvetllar el motiu davant Vox, que encara no ha reaccionat. Però el reglament no permet aturar una votació en marxa, i així ho recorda el líder del PSIB, Iago Negueruela: "No es pot!". Le Senne li dona la raó: "Els lletrats m'informen que no és possible".
"Ha estat un error. Ha estat un error". La portaveu adjunta del PP, Marga Duran, bada les mans implorant una rectificació. Es dirigeix en castellà a Le Senne. "Senyor president, demano la paraula. Voldríem que quedi constància que hi ha hagut un error en una votació, demanaríem la repetició de la votació, ha estat error meu, no me n'havia adonat, que havíem passat a les esmenes de Vox, vull recordar que altres vegades ha passat que s'ha repetit la votació, ha estat un error meu", diu. Apesteguia tot d'una en dona el consentiment, però Negueruela s'ho pensa: "En Lluís diu que sí i en Iago diu que no", fa Sagreras des de l'escó. En aquell moment, el grup de WhatsApp del PSIB treu fum. Un diputat socialista hi escriu: "Que ningú no es mogui". La portaveu d'Educació, Amanda Fernández, adverteix Negueruela que les esmenes de Vox sobre el català a l'educació poden estar afectades per l'error. El portaveu socialista consulta entre els seus: finalment, no s'oposa al canvi.
"Manuela, per favor!"
És en aquell moment en què la portaveu de Vox, Manuela Cañadas, demana la paraula: "El nostre grup s'hi oposa, em sap molt de greu". Un somriure de banda a banda s'apodera de la diputada, que acaba d'aconseguir sense pensar-ho un triomf que l'endemà qualificarà "d'històric". "Doncs ja està", respon Duran. L'oposició d'un sol portaveu és suficient perquè es denegui la repetició del vot, i tot està perdut. Fora de micro, se sent la presidenta Prohens etzibar a Cañadas: "Manuela, per favor!".
En sortir de l'hemicicle, corredisses. Ni els periodistes, ni els mateixos diputats, ni l'equip de l'Executiu, saben del cert què s'ha votat. "Barbaritats, són barbaritats", diu una font del PP. El document que l'ecosobiranista Ramon havia preparat sobre les esmenes, l'únic amb una mica d'informació, comença a circular al passadís dels passos perduts. Els equips de cada partit es concentren a estudiar una per una les esmenes que s'han aprovat. Els serveis de premsa del Parlament encara triguen una hora a publicar el resum del ple.
El Govern s'activa
L'Executiu s'activa immediatament per aturar l'impacte dels titulars i tant el conseller d'Educació com un representant de la Conselleria comencen a telefonar a equips directius per assegurar-los que el català no deixarà de ser llengua vehicular a l'escola. El vicepresident Costa s'apressa a anunciar un decret per corregir els efectes de l'aprovació d'aquestes esmenes, i el Govern contacta els portaveus de l'esquerra per afermar-ne el suport, encara que l'endemà el posaran en dubte. Els diputats de Vox van amunt i avall pels passadissos: estan contents, però també perplexos. El partit no es pronuncia fins a les 21.49 h. "És un dia de celebració per a tots aquells que creuen en la llibertat, la igualtat i el dret de les Illes a prosperar sense lligams ideològics", resa en un comunicat oficial. "Aquestes reformes no només són un èxit de Vox, sinó un exemple de com la política, quan s'exerceix amb valentia i compromís, pot transformar la realitat a millor", proclama l'extrema dreta.